Deze week: Deze explainer helpt je de oorlog in Oekraïne begrijpen

Rob Wijnberg
Oprichter
Animatie: Luka van Diepen (redactioneel vormgever bij De Correspondent)

Hieronder vind je het beste van de week op De Correspondent. Maar eerst: de belangrijkste vragen over de oorlog in Oekraïne – en de beste journalistiek om die te beantwoorden.

Veel nieuws is waan van de dag, maar een oorlog op het Europese continent is daar zeker geen voorbeeld van. De invasie van Rusland in Oekraïne zal waarschijnlijk verstrekkende en langdurige gevolgen hebben. Voor Oekraïne zelf, maar ook voor Europa en ons eigen land.

Waar gaat dit conflict precies over? Welke rol speelt gas? En wat betekent dit voor Nederland?

Naast een aantal  delen we graag belangrijke inzichten uit andere journalistieke bronnen die je helpen te begrijpen wat er aan de hand is, hoe het zover is gekomen en wat er op het spel staat.

Ook publiceerden we deze week een nieuwe collectie: ‘Context bij de strijd om en in Oekraïne’. Welke rol speelt Poetin als leider van Rusland? En wat doen Europa en de NAVO (niet)? Hier vind je alle verhalen, uit ons archief en nieuw, die je helpen de internationale verhoudingen te begrijpen:


Verder deze week op De Correspondent:

Gemiddeld moet één Tweede Kamerlid anderhalf ministerie controleren. En dat met amper ondersteuning. Tel daar de tijd die politici op sociale media besteden bij op en je ziet: het idee dat Tweede Kamerleden voldoende middelen hebben om daadkrachtig de macht te controleren is mesjogge.

Hoe maken we het beroep van Tweede Kamerlid weer uitvoerbaar?


Voor leraren kan het best lastig zijn om aandacht te besteden aan Grote Gebeurtenissen op de dag dat ze gebeuren. Daarom een lestip: zet het nieuws aan en zie maar wat er gebeurt. Want om waarden over te dragen heb je niet altijd woorden nodig.


Westerse jongeren zijn niet bijzonder zelfstandig of behulpzaam. Tenminste, als je ze vergelijkt met kinderen in de oudste nu nog bestaande culturen. En ja, dat komt door hun opvoeding, ervaart de Amerikaanse journalist Michaeleen Doucleff aan den lijve in haar boek Jagen, verzamelen, opvoeden. Hint: stop met die lawine aan complimenten.


Nederland, Duitsland en veel andere NAVO-bondgenoten verwaarloosden hun krijgsmachten tot ze weinig meer voorstelden. Correspondent Politiek Marc Chavannes over dertig jaar geloven in de naïeve notie dat oorlog achterhaald was.