Het kan je de afgelopen weken niet ontgaan zijn. De ‘nieuwe Tartt’ is uit. Na het succes van The Secret History (1992) - 800.000 verkochte exemplaren in Nederland - laat Donna Tartt haar boeken eerst in Nederland verschijnen, een maand voordat de rest van de wereld het mag lezen.

Dus ontkom je niet aan In elke talkshow en elk blad werd het boek besproken terwijl de schrijver een week door ons land trok. Aan het einde van haar Nederlandse tour kwam Tartt op vrijdagavond 27 september naar de Amsterdamse Rode Hoed, om tijdens de literaire talkshow te praten over haar favoriete boek: Bleak House (1853) van Charles Dickens. 

Ik las dit jaar pas voor het eerst omdat schrijver Joost de Vries deze meenam naar een andere editie van Literaturfest en weet zeker dat ik het zeer binnenkort weer herlees. Zelden werd ik zo gegrepen door een verhaal. Je volgt een Amerikaanse student die doet alsof hij uit een goed milieu komt en zich verliest in een vriendengroep die elkaar bij de lessen Grieks heeft ontmoet. Hoewel er op pagina één al een moord gepleegd wordt, lukt het Tartt toch om een romantische wereld te creeëren die ik nooit meer wilde verlaten.

Maar laten we het over Dickens hebben, want we hebben het gesprek met Tartt opgenomen. De presentatie is in mijn handen en ik word geflankeerd door Literaturfest-collega Toine Donk in de rol van ‘tweede lezer’. Nadat Tartt uitgebreid Bleak House heeft aangeraden - ‘Dickens lezen is als tijdreizen’, ‘Dit is zijn beste roman, beter dan Great Expectations’ en ‘Ik heb dit boek tot mijn dertigste bewaard zodat ik het écht zou begrijpen’ - worden Toine en zij verliefd op elkaar. 

Vimeo
Video-registratie van het gesprek met Donna Tartt
Charles Dickens - Bleak House (1853) In Bleak House staat een nooit eindigende rechtszaak over testamenten in Londen centraal. Het verhaal wordt deels verteld door een alwetende verteller en door het hoofdpersonage Esther Summerson, Dickens’ enige vrouwelijke verteller. Lees de Engelstalige Wikipedia-pagina van Bleak House