Spring naar inhoud

Deze documentaire over stilgeboorte is een ode aan de liefde

Rowan Blijd is zwanger van haar eerste zoon, Amari. De eerste paar minuten van haar documentaire lijken een droom: vrienden die opspringen van vreugde als ze het nieuws horen, een babyshower, heel kleine kleertjes die gevouwen worden door oma-in-wording. Als Blijd 38 weken zwanger is, stopt Amari’s hart met kloppen.

De tedere en oprechte documentaire die ze erover maakte, Stil leven, zorgt hopelijk voor meer dialoog over de impact van stilgeboortes. Het verhaal is hartverscheurend, maar boven alles zag ik Stil leven als een ode aan de liefde. De liefde tussen haar en haar familie, die bij elke stap van het complexe proces aan haar zijde staat. De liefde waarmee de betrokken verlos- en verpleegkundigen hun werk doen. De liefde tussen Blijd en God, die haar leidt.

En de liefde van Blijd voor haar zoon, bij wie ze ook nadat ze hem verliest nog steun vindt. Ze zegt regelmatig ‘we gaan dit samen doen’, bijvoorbeeld voordat ze gaat bevallen, en ik ben als kijker dankbaar dat Blijd die verbondenheid op deze manier heeft willen delen.

NPO3: ‘Stil leven’ (Kijktijd: 30 minuten)
Correspondent Emotie