Er is een hoop om optimistisch van te worden (ook al zie je dat niet altijd op het journaal)
Maandelijks geven we een kijkje in de redactionele keuken van De Correspondent. Deze maand: met deze journalistiek schenen we licht op vooruitgang die de krant niet haalt. En: waarom we niet streven naar objectiviteit, maar naar transparantie.
Afgelopen maand werd bekend dat een Chinese fabrikant erin geslaagd is batterijen bijna twee keer zoveel energiedichtheid te geven als nu normaal is. Een doorbraak die niet alleen de range van elektrische auto’s enorm vergroot, maar ook elektrisch vliegen dichterbij brengt.
‘One of the most significant battery breakthroughs’, noemen experts het al.
Groot nieuws dus, zou je denken. Toch was er niet veel aandacht voor. Technologieblog Tweakers schreef erover, net als enkele autobladen. Maar de krant, het journaal of de talkshows haalde het niet. If it bleeds, it leads, luidt het aloude journalistieke mantra: wat bloedt, doet het goed. Maar vooruitgang haalt zelden de voorpagina.
Als medicijn tegen de waan van de dag proberen wij daarom juist extra oog te hebben voor vooruitgang. Sterker nog, het is waar onze journalistiek in dienst van staat: wij hopen met onze verhalen bij te dragen aan een betere wereld. Door onrecht aan te kaarten, maar ook door ons licht te schijnen op wat er nu al beter gaat in de wereld.
Zo schreef correspondent Jesse Frederik de afgelopen maand een messcherpe analyse over de duurzame-energierevolutie die nu gaande is. Zonne- en windenergie zijn inmiddels de goedkoopste energiebronnen uit de geschiedenis (over nieuws gesproken!) en onze capaciteit om ze op te wekken groeit harder dan zelfs de grootste optimisten voor mogelijk hadden gehouden. Brekend: na olie komt zonneschijn!
Ondertussen ging correspondent Rutger Bregman op bezoek bij een wel heel bijzondere school, waar alles draait om één simpele vraag: hoe kun je de wereld zo effectief mogelijk verbeteren? Studenten, die uit alle windrichtingen komen en van alle leeftijden zijn, wordt geleerd zich te richten op problemen die voldoen aan de drie O’s: problemen die omvangrijk, onderbelicht en overkomelijk zijn. Inmiddels heeft de school al een aantal zeer succesvolle nieuwe goede doelen voortgebracht, die duizenden levens hebben gered en miljoenen levens hebben verbeterd.
Minstens zo inspirerend als deze universiteit voor idealisten is het initiatief waar correspondent Lynn Berger afgelopen maand over schreef: WachtVerzachter. Een initiatief dat op een slimme manier iets probeert te doen aan de wachtlijst in de geestelijke gezondheidszorg, die inmiddels 84.000 mensen telt. WachtVerzachter brengt deze wachtende patiënten in contact met ervaringsdeskundigen – wat soms al zoveel helpt dat professionele hulp onnodig blijkt voordat ze van de wachtlijst af zijn.
Veel dingen in de wereld om hoopvol en optimistisch van te worden dus. Ook al halen ze vaak niet het journaal of de voorpagina.
Ledenvraag van de maand: waarom zijn jullie niet objectief?
Als filosoof zou ik boekenkasten vol kunnen schrijven over deze vraag, maar de simpelste manier om haar te beantwoorden luidt: journalistiek is geen neutrale registratie van de werkelijkheid, maar een menselijke interpretatie van de werkelijkheid.
Achter elk nieuwsbericht, elk krantenartikel, elk journaalitem en elk stuk op De Correspondent gaat een wereldbeeld schuil dat berust op een waaier aan veronderstellingen: ontologische (wat is echt?), epistemologische (wat is waar?), methodologische (hoe weten we dat?), en morele veronderstellingen (waarom doet het ertoe?). De wereld beschrijven is haar interpreteren – en interpreteren is mensenwerk.
Daarom staat in ons manifest dat wij niet streven naar objectiviteit, maar naar transparantie over en diversiteit in perspectieven. Meer weten over hoe wij bij De Correspondent over objectiviteit denken? Dan is dit stuk een goed begin!
Tot de volgende!
Rob Wijnberg (hoofdredacteur), ook namens Rosan Smits en Maaike Goslinga (adjunct-hoofdredacteuren) en Michiel de Hoog (adjunct ad interim).
Dit is de maandelijkse nieuwsbrief van de hoofdredactie. Hierin geven we een kijkje in de redactionele keuken en beantwoorden we een veelgestelde vraag van onze leden. Schrijf je in om deze nieuwsbrief direct in je mailbox te ontvangen.