Hoe gaan mensen in een oorlog of na een natuurramp door met hun leven? Dat is de hoofdvraag die documentairemaakster Marjoleine Boonstra zich stelde bij het maken van de korte filmpjes die samen de documentairereeks Keep on Steppin’ vormen.

Nieuw zijn de filmpjes niet - ze werden eerder al eens uitgezonden op NPO1 - maar bij mij kwamen ze nu meer binnen dan ooit, zeker in het licht van de die ik de afgelopen tijd bezocht voor mijn project over noodhulp. Hoe kunnen mensen zo sterk zijn? Hoe kunnen mensen nog zoveel plezier halen uit het leven dat hen alles heeft afgenomen?

Voor wie dus nog niet bekend is met de films, hieronder mijn twee favorieten. De kleur van oorlog is poëtisch en een beetje duister. Aan het woord is een medewerker van het Afghaanse Rode Kruis, die in veldhospitaal werkt. Cowboy is hoopvoller, over een man die na Katrina niet wegtrok uit New Orleans.

Vimeo
De kleur van oorlog, Marjoleine Boonstra.
Vimeo
Cowboy, Marjoleine Boonstra.
Keep on Steppin’ De hele reeks filmpjes is te vinden op deze website. In de Apple Store is ook de Keep on Steppin’ app te downloaden voor de iPad, waarin ook actuele informatie over de crisisgebieden verwerkt is. Bezoek hier de website. Het noodhulpsysteem kan zelf wel wat hulp gebruiken Genève is een van de duurste steden ter wereld, en tegelijkertijd het hart van de humanitaire noodhulp. In de stad krioelt het van de organisaties die mensen in nood proberen te helpen. Maar het systeem is zo complex geworden dat het onderhand zelf hulp nodig heeft. Lees hier het onderzoek ter plaatse