Noem één organisatie die vrijwel elke dag het nieuws haalt. Niet alleen nu, maar al tientallen jaren. Eén organisatie die tegelijkertijd vredesbesprekingen voert in Libië, waterputten slaat in Birma en de zwartepietdiscussie in Nederland aanzwengelt. Eén organisatie die oorlogsmisdadigers berecht, vluchtelingenkampen bouwt en eeuwenoude tempels beschermt.

We hebben het natuurlijk over de Verenigde Naties. 193 landen, wereldwijde vrede, ontwikkeling en mensenrechten.

Die idealen, waarmee de organisatie op 24 oktober 1945 werd opgericht, zijn – dat behoeft nauwelijks een betoog – nog steeds actueel. Oorlog, honger en slavernij zijn de wereld nog niet uit. Maar de wereld is sinds 1945 wel veranderd. Veranderen de VN genoeg om relevant te blijven?

Dit jaar worden de VN 70 jaar oud. Een uitgelezen moment voor ons – correspondenten en – om de organisatie eens onder de loep te nemen. Wat werkt, wat niet en is er ruimte voor verandering?

The Daily Show ‘onderzoekt’ de Verenigde Naties Voor een voorproefje van de vreemde wereld die de Verenigde Naties heet, kijk je naar deze aflevering van The Daily Show (slechts vijf minuten). Hilarisch en pijnlijk. Bekijk hier de Daily Showvideo

Dat we spreken over de VN als één organisatie is natuurlijk een tikkeltje misleidend. Want de VN zijn niet alleen 193 landen, maar ook nog eens tientallen raden, vergaderingen, commissies, agentschappen, comités, werkgroepen, panels, instituten, projectgroepen, centra, tribunalen, programma’s, missies, fondsen, fora en organen. Alleen het VN Secretariaat telt al 44.000 werknemers, er lopen maar liefst 120.000 blauwhelmen rond en de VN Veiligheidsraad nam vorige week haar 2198ste resolutie aan. Kijk alleen al naar de en je ziet hoe versnipperd de organisatie is: van een VN-huisstijl is geen sprake.

Waar hebben we het dan over, als we praten over de Verenigde Naties? En is het wel mogelijk met één club de belangen van de hele wereld te dienen? En als de hele wereld vertegenwoordigd is, wie is er dan nog over om de VN te controleren?

Het zijn grote vragen, dus waar beginnen we met zo’n project? Het antwoord is natuurlijk: bij jullie. Wat zouden jullie willen weten over de VN? Welke aspecten van internationale samenwerking zijn wat jullie betreft onderbelicht en verdienen extra aandacht? Welke boeken, documentaires, evenementen of personen mogen we niet missen?

Maar ook: welke ervaringen met de VN deden jullie op? Door er te werken, stage te lopen of door met een van de vele afdelingen van de VN samen te werken? We willen weten hoe de VN als werkgever, partner, nieuwsbron, rapportenfabriek en geldkraan onze wereld vormen.

We kregen vorige zomer al een VN-voorproefje Afgelopen zomer bezochten Karel Smouter en ik de UN Summer Academy in New York. Op het hoofdkantoor van de VN deden we inspiratie op voor dit project. Lees hier de notities terug die we maakten in New York Lees hier hoe de noodhulpmachine werkt Bijna een jaar lang reisde Maite Vermeulen met fotograaf Pieter van den Boogert de wereld over om antwoord te geven op de vraag: hoe werkt noodhulp? Voor de liefhebber, hier het hele project op een rij. Bekijk hier alle artikelen over noodhulp Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Conflict & Ontwikkeling ben ik op zoek naar manieren om de wereld een beetje beter te maken. Wil je weten wat ik zoal tegenkom op mijn zoektocht? In mijn tweewekelijkse nieuwsbrief tip ik je het beste wat ik lees, zie en hoor over mijn onderwerp. Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief