Alle Nederlandse banken hebben een gratis Overstapservice, die volgens de Consumentenbond goed werkt. De Overstapservice - die je aanvraagt bij je nieuwe bank - neemt twee dingen voor je uit handen:

  1. Bijschrijvingen worden automatisch doorgestort naar je nieuwe rekening.
  2. Automatische incasso’s worden overgezet naar je nieuwe rekening.

Maar let op: de eerste service eindigt na dertien maanden. In de tussentijd moet je zorgen dat de bedrijven of instellingen die je salaris, uitkering of pensioen uitkeren je nieuwe rekeningnummer (IBAN) hebben.

Van je oude bank krijg je een overzicht van periodieke overboekingen die worden beëindigd. Dit lijstje kun je gebruiken om je oude periodieke overboekingen opnieuw in te stellen.

Het is ook handig om je administratie van je oude rekening te downloaden, want daar kun je later niet meer bij. Een maand voordat je overstapservice eindigt is het slim om te kijken of er nog geld binnenkomt op je oude rekening – zo ja, informeer de verzenders dan dat je van rekening bent veranderd.

Conclusie: het kost even moeite, maar wie zich in de afgelopen jaren boos heeft gemaakt over zijn bank moet de benodigde tijd toch wel vrij kunnen maken.

Veelgestelde vragen Hier vind je de veelgestelde vragen over de overstapservice.
Ga naar de website van de overstapservice
Geef op Facebook aan dat je meedoet! Laten we eindelijk eens een stap verder zetten dan al die futloze ophef over bonussen. Laten we samen, deze week nog, ons bankwezen een beetje beter maken. Hier kun je aangeven dat je meedoet. Hier vind je het Facebook-evenement