Spring naar inhoud

37 procent van de Engelsen heeft een ‘bullshit job’

Dat is een baan waarvan diegene die hem heeft zelf zegt dat hij eigenlijk overbodig is. De term is afkomstig van de antropoloog David Graeber. Toen ik er vorig jaar over schreef op De Correspondent kwam er een kleine biechtindustrie op gang van mensen die zeiden: ja, dat heb ik ook. Maar nu is er voor het eerst kwantitatief onderzoek naar gedaan. Maar liefst 37 procent van de werkende Engelsen zegt dat zijn baan geen betekenisvolle bijdrage levert aan de wereld. 13 procent weet het niet zeker en slechts de helft gelooft in het belang van zijn werk.

Volgens Graeber is dit de reden waarom we nog geen vijftienurige werkweek hebben: niet omdat we steeds meer troep zijn gaan kopen, maar omdat steeds meer mensen een baan hebben die de wereld niet mooier, rijker of beter maakt. De werkweek zou misschien wel met één derde kunnen worden ingekort als we afrekenen met de bullshit jobs.

Bekijk hier het bericht van YouGov, het bureau dat het onderzoek deed naar de Engelse ‘bullshit jobs’. Dit artikel schreef ik een paar maanden terug: ‘Stel jezelf de vraag: heeft mijn werk eigenlijk wel zin?’
Correspondent Vooruitgang