Vermoeide wereldburgers aller landen, tijd voor therapie!
De wereld maakt soms moedeloos. Vluchtelingen die verdrinken, uitzichtloze oorlogen in het Midden-Oosten, vergeten conflicten in Afrika. Hoe niet cynisch te worden? Op ons Festival der Vooruitgang willen we samen met jullie op zoek naar een medicijn.
Hoe gaat het eigenlijk met de wereldvrede? Een gezellige vraag om op een woensdagmiddag, ter voorbereiding van het Festival der Vooruitgang, eens over te brainstormen.
Dit kwam er zoal in ons op.
- In Syrië is inmiddels meer dan de helft van de bevolking ontheemd.
- De Middellandse Zee is een kerkhof geworden.
- Oekraïne is verzand in een ‘bevroren’ burgeroorlog.
- In Libië heerst wetteloosheid.
- De drugsoorlog in Mexico blijft doden eisen.
- Over het vechten in de Centraal-Afrikaanse Republiek horen we niet eens meer.
De conclusie: het is barre ellende in de wereld. En een oplossing is niet in zicht.
Om cynisch van te worden.
In plaats van met een mooi festivalprogramma, zaten wij - correspondenten Karel Smouter en Maite Vermeulen - dus met de handen in het haar.
De ingewikkelde vragen stapelden zich op.
- Wat is onze verantwoordelijkheid voor al dat geweld?
- Kunnen wij, betrokken wereldburgers die we zijn, iets doen om de misère te stoppen?
- Is er nog hoop?
- Hoe moet het in vredesnaam verder met de wereld?
Deze vragen knaagden aan ons. En we kwamen er al snel achter: we waren niet alleen. Onder onze artikelen deelden jullie, Correspondentlezers, precies datzelfde gevoel van onmacht. Van schuldgevoel, of schaamte. Of juist van apathie, want zulke grote problemen, daar kunnen we toch niks aan doen?
Tijd dus, vonden wij, voor therapie. Therapie voor de vermoeide wereldburger.
Maar hoe dan?
Op ons Festival der Vooruitgang nodigen we jullie dan ook uit om, samen met ons, in therapie te gaan. In kleine groepjes zullen we onze moedeloosheid met elkaar delen, onderzoeken en hopelijk een beetje wegnemen.
Zo’n therapiesessie is geen discussie. Het gaat er niet om elkaar te overtuigen van een oplossing, of elkaar om de oren te slaan met rapporten en cijfers. Het gaat erom onszelf en onze bijdrage aan de wereld onder de loep te nemen. Hoe kunnen we het cynisme te lijf gaan?
Hoe doe je dat als politica, niet cynisch worden?
Naast deze sessies hebben we ook nog een geweldige spreker voor jullie in petto. Want als er nu iemand op integere, inspirerende wijze openlijk over haar twijfels, dilemma’s en standpunten spreekt, dan is het wel Femke Halsema. Als politica haalde ze al enkele voor haar partij heilige huisjes omver. En ook daarna heeft ze zich geprofileerd - bijvoorbeeld bij De Correspondent - als iemand die hardop nadenkt en zoekt naar richting bij de grote kwesties van deze tijd.
In een lezing zal zij jullie de oorlog-en-vrededilemma’s schetsen waar zij als politica voor heeft gestaan. Hoe kijkt zij daarop terug? En vooral: zou zij nu andere keuzes maken, met het oog op de toekomst?
Het festival is uitverkocht. Avondkaarten voor het feest met 22 tracks gaan nog in de verkoop. Hou daarvoor onze evenementpagina in de gaten.