Van de 45 jaar dat bestaat, werkte hij er 42. Eerst als medewerker van het Cultureel Supplement, later als chef van het Zaterdags Bijvoegsel, als politiek verslaggever in Den Haag, als correspondent in Londen, Parijs en Washington, als chef van de nieuwsredactie en als adjunct- en plaatsvervangend hoofdredacteur.

Zijn indrukwekkende cv leverde hem in Vrij Nederland ooit de titel op, maar de meeste lezers zullen hem toch vooral kennen van zijn geweldige pen - wekelijks te bewonderen in Talloze beginnende journalisten kennen hem ondertussen ook als (inmiddels oud-)hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

En binnenkort kunnen ook de jonge talenten van De Correspondent zich laven aan de ongeëvenaarde schat aan journalistieke kennis en ervaring die deze nieuwe ‘senior correspondent’ met zich meebrengt.

Ik heb het natuurlijk over: Marc Chavannes.

Het journalistieke geheugen en klankbord van De Correspondent

Chavannes (69) zal op de relatief jonge redactie van De Correspondent (de gemiddelde leeftijd is 29) voornamelijk de rol vervullen van journalistiek geheugen en klankbord. Met zijn messcherpe blik en enorme ervaring is hij de aangewezen persoon om het niveau van onze journalistieke producties naar een hoger plan te tillen. Het is voor ons dan ook een enorme eer dat Chavannes de overstap waagt naar onze nog piepjonge journalistieke onderneming.

‘Als nieuwkomer kan ik zonder enige terughoudendheid zeggen dat ik bewonder wat Rob en zijn collega’s tot stand hebben gebracht. Toen zij vroegen of ik mee wilde doen en mijn ervaring met de merendeels jonge redactie wilde delen, kon ik dat niet weigeren,’ zegt Chavannes zelf over zijn komst.

Naast het vervullen van de rol van nestor op de redactie zal Chavannes ook blijven schrijven voor De Correspondent - in ieder geval over de vaderlandse en internationale politiek. Hij zal dat doen op de manier die hem - als correspondent avant la lettre - al jaren vertrouwd is: in nauwe samenspraak met zijn lezers en volgers. ‘De krant waar ik mijn hele journalistieke leven heb doorgebracht, is ook hard bezig zichzelf opnieuw uit te vinden, op papier, in de ochtend en online. Ik verwacht daar veel van. Maar ik zie mijn overstap als een groeiversneller. Bij De Correspondent is de toekomst al begonnen. Ik vind het spannend om daaraan mee te doen.’

Voor zijn rubriek ‘Opklaringen’ heeft hij talloze bronnen die hem op de hoogte houden over wat zich allemaal afspeelt in de vele bestuurslagen van Nederland. Diezelfde manier van werken hoopt Chavannes online voort te zetten in zijn openbare notitieboekje op De Correspondent.

‘Ik heb mij vanaf het begin verwant gevoeld met De Correspondent toen die lezers ging betrekken bij het journalistiek onderzoek dat voorafgaat aan iedere productie. Onderwerpen agenderen en kijken wie er meer van afweet én zich vrij voelt erover te vertellen - bijna al mijn columns van de afgelopen jaren kwamen zo tot stand. Met hulp van nauw betrokken burgers uit de schil vlak om de politiek - of ontvangers van dat beleid in het land. Om zo het verschil tussen politieke ambitie en framing en de werkelijkheid aan het licht te brengen,’ aldus Chavannes.

Wil je de stukken van Marc Chavannes blijven lezen? Word lid! Leden van De Correspondent zullen de stukken van Marc Chavannes direct per mail ontvangen en kunnen in gesprek met hem onder elk artikel. Wil je aan die discussies meedoen? Word dan voor 6 euro per maand of 60 euro per jaar lid van De Correspondent. Ja, ik word lid