Wat hebben seks, drugs, romans, Oekraïne en de Noordpool met elkaar gemeen?

Karel Smouter
Journalist, gespecialiseerd in boerenprotesten

Afgelopen week vierden we bij De Correspondentdat we ons 40.000ste lid mochten verwelkomen. Geweldig nieuws, maar sommige leden vroegen: wat doen jullie met de extra middelen die dit oplevert? Ons antwoord: nieuwe thema’s aansnijden. Deze week maar liefst vijf.

Trouwe lezers is het wellicht al opgevallen, maar de afgelopen dagen verscheen de ene na de andere nieuwe gastcorrespondent op ons platform. Ze kondigden tal van nieuwe thema’s aan, waar je de komende maanden nog veel van zult horen.

Graag stel ik hen nog even aan je voor, want misschien zit er iets voor je bij.

1: Wat als alle drugs legaal zouden zijn?

Om te beginnen stelde Thijs Roes zich deze week voor. En ja, ook wij konden een gniffel niet onderdrukken toen hij ons mailde met de vraag of hij niet onze correspondent Drugs zou kunnen worden. Het onderwerp is hem met zo’n achternaam natuurlijk op het lijf geschreven.

Maar het zou flauw zijn om zijn merites tot zijn achternaam te beperken. Want, zowel als ervaringsdeskundige als wetenschapsjournalist met drugs in zijn portefeuille (bij onder meer VICE) heeft Thijs in drugsland een indrukwekkend netwerk weten op te bouwen.

Bovendien: journalisten die ‘hoe’- en ‘waarom’-vragen onderzoeken zijn er al voldoende. Thijs wil de veel spannender ‘wat als’-vraag centraal stellen. ‘Wat als alle drugs legaal zouden zijn?’, vroeg hij zich in zijn eerste stuk af. Een vraag naar een mogelijke toekomst, die wat ons betreft het verkennen waard is.

2: Hoe kunnen we beter over seks leren praten?

Tsja, nog zo’n onderwerp: seks. Wie een tijdschriftenzaak inloopt kan moeilijk tot de conclusie komen dat dit thema onderbelicht is. Maar is het licht dat op dit thema valt wel het juiste licht? Met deze vraag kwam Daan Borrel naar ons toe.

Want, zo stelde ze, ondanks de nodige seksuele revoluties en stapels lifestyletijdschriften is seks in de media of in gesprekken met vrienden nog altijd een thema dat vergezeld gaat van het nodige ongemak en - erger - verwarring.

We doopten haar dus onze correspondent Seksuele Geletterdheid. Want betere seks begint bij een beter gesprek daarover. Of moeten we juist minder praten en beter leren voelen?

Vragen als deze hoopt Daan in haar eerste stuk te beantwoorden. Een must voor iedereen die verder wil kijken dan de mediaclichés over dit onderwerp.

3: Laten we samen boeken gaan lezen

Ik heb lang gezocht naar een bruggetje tussen seks en boeken, maar heb het niet gevonden. De ene activiteit is natuurlijk nogal lastig met de andere te combineren.

Maar toch: zoals seks een beter gesprek verdient dan het meestal krijgt, verdienen alle nieuwe boeken die elke week uitkomen een betere ontvangst.

Want of je nu een veel- of een weiniglezer bent, schrijft Dries Muus in zijn eerste stuk, je hebt altijd het gevoel dat je iets mist.

Wat zou er gebeuren wanneer we niet elke week een ander, maar een maand lang hetzelfde boek zouden bespreken? En, als we toch bezig zijn, dat boek ook laten lezen door onze leden? Zodat er een online leesclub ontstaat, die elke maand een boek van kaft tot kaft leert kennen en waarderen.

Want, zoals een lezer het treffend samenvatte: ‘Lezen is zo veel meer dan een leuke hobby. Het helpt me de wereld te bevatten. Heel passend bij De Correspondent dus.’

4: Hulp voor in het stemhokje straks: Oekraïne

Boeken zijn voor boven de lakens, seks is voor tussen de lakens, maar er is natuurlijk meer aan de hand in de wereld dan je vanuit kunt waarnemen. En voor sommige van die thema’s zul je toch echt je bed moeten uitkomen.

Neem bijvoorbeeld het aanstaande referendum over Oekraïne. Je zou er nu al radeloos van worden: waar mogen we straks eigenlijk ‘ja’ of ‘nee’ tegen zeggen? En: wat zijn de gevolgen van onze stem, op 6 april aanstaande?

Laura Starink gidst je de komende maanden door dit land, in de vorm van colleges in artikelvorm. En je had je geen betere gids kunnen wensen. Als NRC-correspondent zag ze vanuit Moskou de Sovjet-Unie ineenstorten. Als zelfstandig Oekraïne-expert ziet ze hetzelfde met dit land gebeuren.

Wat leert de geschiedenis ons over dit land? Dat is de vraag waarmee ze van start gaat. We horen graag op welke vragen Laura later in moet gaan.

5: Tot slot: de Noordpool

Aanstaande zondag gaat er nog een serie van start: schrijver en acteur Ramsey Nasr neemt je deze winter in drie etappes mee op reis naar de Noordpool. Hij schrijft (en vertelt, in podcastvorm) over het fascinerende werk van Nederlandse wetenschappers aldaar.

Mocht de dag na Pakjesavond onverhoopt koud en kil zijn, warm je dan aan de schitterende observaties van deze meesterschrijver. Een voorproefje:

‘Tijdens mijn bezoeken aan Ny-Ålesund mocht ik meehelpen met nesten tellen, ganzen vangen, ganzen ringen, ik stond op ijsbeerwacht met een geweer. Verder heb ik er gras gemeten en insecten geteld. Het leven als jongensboek.’

Deze nieuwe thema’s zijn intussen aangekondigd, en er is nog veel meer op komst. Zo kunnen we onze ambitie om de wereld elke dag een stukje beter te begrijpen op steeds meer vlakken waarmaken.

PS: Ook andere gastcorrespondenten zijn inmiddels voor ons aan de slag gegaan. laat je naar Nederland kijken door de ogen van (ex-)vluchtelingen, wijdt je in in de dogma’s van het ecomodernisme en laat het bijzondere van alledaags China zien.