We whatsappen vannacht met Sarah Kendzior. Stel hier alvast je vragen aan onze correspondent Amerika voor Europeanen
Het is inmiddels genoegzaam bekend:De Correspondent volgt de nieuwsagenda doorgaans niet. Maar soms is er nieuws dat zo allesoverheersend is dat het vreemd voelt om met totaal andere stukken op de proppen te komen.
Het behoeft nauwelijks een betoog, de verkiezing van een nieuwe Amerikaanse president is zulk nieuws. Ook in Nederland is dit met afstand het grootste nieuws van de week.
We zochten daarom naar een vorm die bij onze missie past, namelijk de wereld en het nieuws daarover van meer context voorzien. En we kwamen uit bij, je verwacht het niet, een live verslag. We hebben onze correspondent Amerika voor Europeanen om de hele dag en nacht met ons te whatsappen. Ze zal onder meer naar de stembus gaan met een Arabisch-Amerikaanse vrouw die vorige maand haar Amerikaanse paspoort kreeg. En ze zal proberen jullie vragen te beantwoorden.
Wij fungeren tijdens de verkiezingsdag en -nacht als jullie doorgeefluik naar Sarah.
Wat we jullie zo willen bieden is de mogelijkheid de hele nacht lang als het ware met een goed geïnformeerde vriendin in the States te appen.
Waarom is het zo interessant om de verkiezingen door de ogen van Sarah te volgen? Haar verslag gaat niet om nieuws, maar om jouw vragen bij dat nieuws. Verwacht dus geen statistieken over swing states die al dan niet in handen van de Republikeinen vallen. Maar wel: wat zegt deze race nu over dit land? En, hoe moet het straks verder, als de stemmen geteld zijn en het presidentschap vergeven is? En alle andere vragen die je bij de verkiezingen hebt.
En, zij houdt ons niet vanuit Amsterdam of Washington, maar vanuit St. Louis, Missouri op de hoogte. Oftewel: recht uit het Amerikaanse heartland, dat ze zelf ‘flyover country’ noemt. Het gebied tussen de beide kusten waar veel Amerikanen alleen maar overheen vliegen. Maar dat intussen wel de stemming in het land, en de uitslag van de verkiezingen bepaalt.
Enfin, we horen graag welke vragen we onze correspondent ter plaatse kunnen voorschotelen. We kunnen niet op alles een antwoord beloven, maar we zullen wel je vragen vertalen en bij haar neerleggen. En tegelijk zullen we je op de hoogte houden van alle analyses waar zij - in haar razend interessante Twitterfeed - op stuit.
Lees hier Sarahs verhalen tot nu toe Lees je in voor verkiezingsdag met deze zeven inzichten, verzameld in een jaar Amerikajournalistiek op De Correspondent Leer Sarah Kendzior kennen: Wie het Amerika (én Nederland) van nu wil begrijpen, moet @sarahkendzior volgen