De scheidslijn tussen mens en niet-mens was altijd al maar straks verdwijnt hij pas echt uit zicht.

De droom: menselijke organen kweken in varkens. Denk groene weides vol orgaanboerderijen.

De realiteit: na veel pijn en moeite lukte het laatst om menselijke te kweken in varkensembryo’s. Dat de mens-varken ons orgaantekort maar snel mag oplossen.

Is dat nou nodig?

In Nederland wachten volgens de ruim 1.000 mensen op nieuwe nieren, longen, levers en harten. Daarnaast sterven hier jaarlijks zo’n 150 mensen omdat het wachten

Door het orgaantekort ligt er van D66 bij de Eerste Kamer die van elke Nederlander automatisch een donor maakt, deze aangeeft dat per se niet te Want het tekort zal alleen maar

Zo’n orgaantekort in eigen land drijft mensen vaak naar ziekenhuizen elders. En elders is het donorsysteem niet altijd kies. Je leest wel macabere verhalen over de grootschalige in waar chirurgen nieren en levers uit gevangenen op bestelling.

Gelukkig zijn we niet de enige met organen.

Je bent niet geholpen met zomaar elk orgaan

Varkens zitten bomvol organen, met ook nog eens ongeveer dezelfde functies en grootte als die van ons. Er lopen al mensen rond met hartkleppen van varkensorigine – waarom transplanteren we geen volledige varkensharten?

Helaas accepteert je lichaam niet zomaar een lichaamsvreemd orgaan. Elke cel waar een orgaan uit is opgebouwd is namelijk bedekt met een laagje persoonspecifieke antigenen. Als je afweersysteem de antigenen van het nieuwe orgaan niet herkent, valt het dat orgaan aan, met afstoting tot gevolg. Dat kan binnen enkele minuten al bekeken zijn.

Vindt de Transplantatiestichting eenmaal een geschikt orgaan voor je, dan slik je vaak nog de rest van je leven medicijnen opdat je lichaam het er niet weer uitgooit.

YouTube
MinuteEarth legt eenvoudig uit hoe we mensenharten willen groeien in varkenslijven.

Bij – het transplanteren van dierlijke organen in een – is die afstoting nog veel sterker. De antigenen van mens en varken lijken immers nóg minder op elkaar dan die van twee willekeurige mensen. Ook kan in DNA van een andere diersoort slapend virus-DNA zitten, dat in de mens weer actie onderneemt.

Xenotransplantatie gaat altijd mis en is dus in veel landen bij wet verboden. Eerder kregen mensen wel chimpanseenieren of baviaanharten en -levers. Niemand overleefde dat.

Dus wat gebeurt er nu allemaal?

Maar inmiddels lukt het onderzoekers om muizen van hun diabetes af te helpen met nieuwe stukjes muizenalvleesklier, die gekweekt zijn in een rat.

Hoe kan dat? maakten rattenembryo’s waarbij ze met de genen uitschakelden die verantwoordelijk zijn voor de alvleesklierconstructie. Vervolgens spoten ze wat muizenstamcellen in de rattenembryo’s. De muizencellen kwamen overal in het rattenweefsel terecht. Maar aangezien de rat zelf geen alvleesklier meer kon maken, namen muizencellen deze voor hun rekening. De klier bestond zodoende geheel uit muis.

En wat bleek: de muizenlijven met diabetes accepteerden de getransplanteerde muizenalvleesklieren uit hun eigen cellen, uit het lichaam van een rat, grif.

Het lukt onderzoekers om muizen van hun diabetes af te helpen door ze nieuwe stukjes muizenalvleesklier te geven, die gekweekt zijn in een rat

Op eenzelfde manier willen wetenschappers menselijke organen in varkens kweken. Maar muis en rat liggen qua biologie veel dichter bij elkaar dan mens en varken. Alleen al het verschil in ontwikkelingstempo: een varken doet 112 dagen over de zwangerschap, een mens 280.

Toch is stap één Het lukte een Amerikaans-Spaans team van onderzoekers van het Salk Instituut in Californië om in 186 varkensembryo’s menselijke stamcellen te kweken. In aanvang creëerden ze ruim 2.000 hybrides. 67 schepsels bleken inderdaad menselijke cellen te groeien. Veel embryo’s hadden een flinke groeiachterstand.

Menselijke cellen doen ongeboren varkens dus geen goed. Het is onduidelijk of de mens-varkens ook levensvatbaar zijn. Na 28 dagen werden ze geaborteerd. ‘Dat was lang genoeg voor ons om te proberen te begrijpen hoe cellen van mens en varken zich vermengen zonder ethische bekommernis over een volgroeide kruising,’ zei teamleider Juan Carlos Izpisua Belmonte in het vakblad Cell.

Hoewel mens-varkens dus op den duur zeker uit moeten groeien tot complete wezens met compleet menselijke organen – zover is het nog niet.

Het dier als superieur petrischaaltje

Net als de muizencellen in rat, integreerden de menselijke stamcellen op volkomen willekeurige plekken in het Maar als het varkens-DNA door toekomstige genetische aanpassingen geen varkenshart kan bouwen, is de hoop dat mensencellen in het gat springen en het varken voorzien van een menselijk hart.

YouTube
Wetenschappers van het Salk Instituut bespreken de mens-varken-doorbraak.

Toch zullen mensencellen overal in het varkenslijf terecht blijven komen. Dus de angst is nu dat ze straks het varkensbrein nog vermenselijken.

En wetenschappers zien meer Organen bestaan meestal uit meerdere soorten cellen – bijvoorbeeld bloedvat- en ‘En die zullen gevormd worden uit de cellen van het dier,’ legt Susana Chuva de Sousa Lopes, onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum, uit. ‘Dit maakt het bijna onmogelijk om een volledig menselijk orgaan – dus zonder enkele dierlijke cellen – in een dier te kweken.’

Waarom kweken we onze organen dan in dieren en niet in petrischaaltjes? Dat lijkt zo mogelijk een nog heillozere weg. Onderzoekers kweken wel voor onderzoek (organoids), maar die lijken in de verste verte niet op hun volgroeide voorbeelden. Chuva de Sousa Lopes: ‘Wij weten gewoon niet hoe je een compleet orgaan in elkaar zet.’ Dus richt de wetenschap zich weer tot organismen. ‘Want die weten het wel.’

Lees ook:

Wanneer is een mens een mens? Die vraag wordt door de biotech steeds prangender Mag je je eicellen verkopen aan de wetenschap? Waarom experimenteren we op onze embryo’s? Mogen ouders ook de genen van hun kroost corrigeren? En wat doe je met de nare uitslag van een DNA-test? Benieuwd? Bekijk dan vooral deze verhelderende minicolleges bio-ethiek. Lees het verhaal hier terug Deze dode Tsjech verhief de diepzeeworm tot kunst en laat je zelfs van kwallen houden Hoe overtuig je mensen van de magie van een gesloten waterwereld? Één antwoord wint na 150 jaar weer aan kracht. Zet er een glaskunstenaar op. Lees het stuk hier terug Het ei van Midas viert de inhoudelijke jongens en meisjes Bioloog Midas Dekkers is terug op tv. En alleen de mensen die écht iets weten over die en die toepassing van kattenoog-, kreeftenneus- of krekelhaartechnologie zijn welkom in zijn zendtijd. Fijn. Lees mijn aanbeveling hier terug