Op deze avond praten we over het Israëlische veiligheidsmodel. Kom je ook?

Sinds maart vorig jaar werken de VPRO Tegenlicht, De Correspondent en nog twintig Europese journalisten aan een reeks artikelen en uitzendingen in het kader van het project Security for Sale. In dit project vragen we ons af hoe de Europese veiligheidsindustrie eruitziet: wie bepalen wat veiligheid is, hoeveel geld gaat er om in die markt en wat betekent dat voor ons?

We kwamen er in ons onderzoek al snel achter dat de Europese veiligheidsindustrie vooral heel erg goed naar Israël kijkt. Europese bedrijven werken samen met Israëlische bedrijven of importeren hun technologieën en mindset.

Een mindset? Ja. In Israël is het gebruikelijk dat burgers goed op elkaar letten. Als informanten, eigenlijk, die adequaat kunnen reageren op verdachte gebeurtenissen. Europese beleidsmakers zijn bijzonder geïnteresseerd in zo’n model.

Filmmaakster Nirit Peled vindt het fascinerend. Ze komt zelf uit Israël en weet als geen ander hoe het is om in een samenleving te wonen waar iedereen elkaar in de gaten houdt. Moet Europa wel zoals Israël worden?

Peled maakte er voor VPRO Tegenlicht, in samenwerking met onderzoeker William de Bruijn, een aflevering over die vanavond te zien is op NPO2 om 21:05 uur. En ze schreef een openhartig artikel, dat vanochtend bij De Correspondentverscheen.

Op dinsdag 7 maart staan we met Peled op het podium tijdens de VPRO Tegenlicht Meet Up. Om 20:00 zullen we in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam napraten over de uitzending en het artikel. En we beschouwen Peleds werk in de context van onze andere artikelen over de veiligheidsindustrie: waar gaan we met Europa naartoe? De voertaal van het evenement is Engels.

De avond is gratis toegankelijk, maar de tickets moeten wel worden gereserveerd via de website van Pakhuis de Zwijger. Doe dit snel, voordat de plaatsen zijn vergeven!

Bezoek de Engelstalige landingspagina van Security for Sale Reserveer hier je kaartje voor de Meet Up
Uit de documentaire ‘Staat van Paraatheid volgens Israël’