Tot voor kort schreef ik voor De Correspondent wekelijks over de Hotelmens en zijn belevenissen. Rob Wijnberg had me gevraagd of ik mee wilde werken aan De Correspondent en toen de vraag kwam waarover ik wilde schrijven, antwoordde ik: de Hotelmens.

Dat is een aan Joseph Roth ontleend begrip waarmee niet per se, in elk geval niet uitsluitend, iemand bedoeld wordt die veel in hotels verblijft. Anders zou de gemiddelde handelsreiziger een Hotelmens zijn en dat is niet het geval.

Weemoed en levensvreugde, alcoholisme en onthechting, spel en ernst, bindingsangst en verlatingsangst strijden in het leven van de Hotelmens om voorrang. Eén vraag doemt daarbij telkens weer op: moet de Hotelmens zich voortplanten, en zo ja, op welke manier? Moet hij kleine Hotelmensen op de wereld zetten?

Eén vraag doemt telkens weer op: moet de Hotelmens zich voortplanten, en zo ja, op welke manier?

De conventionele manier leek me de minst gepaste. Ik betwijfelde of een kind een Hotelmens kon zijn. En als ik al kinderen zou krijgen, moest ik ongeveer twintig jaar wachten om te kijken of er misschien een Hotelmens uit zou zijn gekomen. Zoveel tijd had ik niet.

Wat begon als een serie waarin het hotel de hoofdrol zou spelen, veranderde zo in een onderzoek naar de vraag waar je thuis bent. Hoe verbonden moet de mens eigenlijk zijn met het stukje grond waar hij, toevallig en voorlopig, werkt, woont en slaapt?

Nu is er eindelijk een boek met een selectie van de stukken, een handleiding als het ware, hoe Hotelmens te worden: Thuis ben je - Berichten van een Hotelmens.

Ter gelegenheid van de verschijning, kunt u ook zélf Hotelmens worden. Onder aanvuring van de Hotelmens en enkele personages uit zijn stukken - personages die zelf ook aanwezig zijn - zal u als lezer een hotel betreden in een nader bekend te maken Nederlandse badplaats. Om er als Hotelmens uit te komen.

Wat u hoe dan ook moet meenemen is een koffer met daarin voor u belangrijke spullen. Grote koffers worden op prijs gesteld. Indien noodzakelijk mag u ook twee koffers meeslepen.

Praktische informatie vindt u onderaan dit artikel. Voor nu volsta ik met deze eenvoudige mededeling: draag iets bij aan de weemoed én de levensvreugde waarmee die weemoed wordt afgewisseld.

Verbeter de wereld, word zélf Hotelmens.

Ik hoop u op zaterdag 29 april 2017 te ontmoeten, opdat we elkaars leven ingrijpend zullen veranderen.

Komt u ook?

UPDATE: Het evenement is uitverkocht.


Thuis bij Arnon, zelf Hotelmens worden is een ander programma dan u van De Correspondent gewend bent. Ik nodig u uit op een hotelkamer in Noordwijk aan Zee. We ontmoeten elkaar bij een bushalte, maken een literaire wandeling en oefenen het schrijven. Het is een zoektocht naar een thuisgevoel en dan is alles materiaal.

Een kaart kost 30 euro (een exemplaar van het boek Thuis ben je - berichten van een Hotelmens is bij die prijs inbegrepen). U koopt een kaart voor de ochtendgroep, de middaggroep of de avondgroep.

  • Ochtendgroep, u begint om 11.00, 12.00 of 13.00 uur
  • Middaggroep, u begint om 15.00, 16.00 of 17.00 uur
  • Avondgroep, u begint om 18.30, 19.30, 20.30 uur

Per mail laat programmamaker Machteld binnenkort weten op welke exacte tijd en locatie in Noordwijk aan Zee u wordt verwacht. Het programma duurt tweeënhalf uur.

Vergeet uw koffer niet!


Thuis ben je - Waar ben jij thuis? Waar ben jij thuis? En hoe verbonden moet de mens eigenlijk zijn met het stukje grond waar hij werkt, woont en slaapt? Lees daarvoor Thuis ben je - Berichten van een Hotelmens. Dit boek van Arnon Grunberg wordt uitgegeven door De Correspondent. Lees er hier meer over

Hotelmens-afleveringen teruglezen?

Vijf conclusies na bijna drie jaar mijn leven delen op De Correspondent Bijna drie jaar stelde ik op De Correspondent de vraag: waar ben je thuis? En deelde ik mijn leven met jullie. Als de geheime diensten toch alles al van je weten, dan kun je maar beter je leven bij voorbaat met de wereld delen. Deze vijf conclusies trok ik na al die openbaringen. Ook om te luisteren. Lees het verhaal terug Thuis ben je waar melancholie beter is dan het lichaam De moeder doet de Hotelmens een zakelijk voorstel, met de dochter heeft hij affaires gehad. Dus denkt hij terug aan haar e-mail: ‘Today honey, if you want to see me it is today or never’. Lees het verhaal van Arnon hier terug