Leestip: twee scherpe kritieken op het misleidende optimisme van de ecomodernisten

In april verscheen de Nederlandse essaybundel Ecomodernisme. Het nieuwe denken over groen en groei. In navolging van hun Amerikaanse voorgangers bekritiseert een bont gezelschap auteurs de ‘dogma’s’ van de milieubeweging en het idee dat er grenzen zouden zijn aan de groei.

Daartegenover stellen de economodernisten een optimistisch verhaal over technologische vooruitgang en de inventiviteit van de mens. Uiteindelijk zullen die alle milieuproblemen oplossen.

Dat klinkt aantrekkelijk, maar het is vooral misleidend, stellen Jaap Tielbeke en Bart Crezee, de auteurs van twee scherpe kritieken die in respectievelijk De Groene Amsterdammer en op Follow The Money verschenen. (Overigens, voor de volledigheid: een van de auteurs in de bundel, Hidde Boersma, schrijft ook voor De Correspondent over ecomodernisme. Bart Crezee schrijft behalve voor Follow The Money ook voor De Correspondent.)

Hier de kritische bespreking van het ecomodernisme uit De Groene Hier de kritische bespreking van het ecomodernisme op Follow The Money Hier vind je de artikelen van Hidde Boersma Bonus: de kritiek van Guardian-columnist George Monbiot op het ecomodernisme Wil je mijn wekelijkse mail aanbevelen? Dat kan met deze link.
Correspondent Klimaat & Energie