Geen zin om de regen te trotseren? Radio (Garden) brengt de wereld naar je huiskamer

Heb je weleens een globe rondgedraaid, je vinger op een willekeurige plek laten landen en gezworen naar die plek op reis te gaan? Op Radio Garden kun je hetzelfde doen met één verschil: je bent er direct.
1 oktober 2009 maakte ik voor het eerst radio. Ik presenteerde een nieuw programma genaamd Songwriters Guild Live, op Amsterdam FM. Dat heb ik vervolgens zeven jaar gedaan, met iedere week livemuziek van artiesten uit binnen- en buitenland.
Er zaten (en zitten, het programma bestaat nog) indrukwekkende muzikanten tussen. Daarom vroeg ik me lang af waarom het programma niet bekender was. Inmiddels begrijp ik het wel: er is gewoon ontiegelijk veel moois op de radio te horen.
Hoeveel moois realiseerde ik me toen een paar Correspondentleden mij wezen op Radio Garden, een website die van de grootste scepticus nog een radioliefhebber maakt.
Het Google Maps van de radio
Radio Garden is een website waar je radio van over de hele wereld kan horen. Als je op de site komt, zie je allereerst een draaiende aardbol vol groene stippen. Die stippen zijn plaatsen met radiostations.
Het is een simpel maar verslavend concept
Dan stopt de site op een locatie en hoor je live radio. Je kan ook verder luisteren, naar een andere zender, in een ander land. Met een muisklik zoom je in of uit op de wereldkaart en wissel je van zender of locatie. Je favoriete zenders kan je opslaan om makkelijk te schakelen.
Het is een simpel maar verslavend concept. Voor je het weet ben je uren bezig de wereld te verkennen. Zo stuitte ik op Kwine, de lokale zender van een plaatsje genaamd Ukiah, Californië. De zender draaide prima popliedjes, maar gek genoeg bleef ik vooral luisteren uit nieuwsgierigheid naar het lokale nieuws.
Radio Garden toont hoe radio grenzen overschrijdt
Maar Radio Garden heeft meer te bieden. De site toont ook hoe radio culturen verbindt. Dat doet ze onder andere met een verzameling historische uitzendingen van grensoverschrijdende zenders.
Ik trof een uitzending van een Duitstalige zender in Londen in 1942. Blijkt dat het Verenigd Koninkrijk deze zender tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte om Duitsers los te wrikken van Hitlers propagandamachine.
Ook kun je luisteren naar toonaangevende jingles uit de geschiedenis. Ik landde bijvoorbeeld op de oudste gezongen reclamejingle, in Minneapolis. Dit riedeltje redde in 1926 het cornflakemerk Wheaties. Zonder deze jingle hadden we misschien wel nooit ‘always Coca Cola’ of ‘steeds verrassend, altijd voordelig’ gehoord.
Tot slot heeft Radio Garden verhalen van mensen met een bijzondere band met radio verzameld. Zoals een Canadese advocaat die inheemse volkeren op de radio in hun eigen taal een stem wil geven.
Internet maakt radio juist groter
Maar zelf beland ik uiteindelijk steeds weer bij de liveradio.
En hoe langer ik Radio Garden verken, hoe meer de passie voor radio op mij overslaat. Je zou denken dat het internet de grensverleggende rol van radio tenietdoet, maar Radio Garden vergroot het bereik van radio juist.
Dus zoom eens uit, laat die globe draaien en klik maar raak. Wie weet waar je terechtkomt!