Ik heb de vinylrage lang gemeden. Maar sinds ik een halfjaar geleden toch de twintigste eeuw in stapte, valt het me op hoeveel winkels lp’s verkopen.

Zeker in Amsterdam lijkt om iedere hoek wel een platenzaak te schuilen. Maar ook buiten de Randstad ontkom je er niet aan.

Toch onderschatte ik steeds hoe groot platen weer waren. Daar kwam ik achter door een website die ik leerde kennen via 3voor12-eindredacteur

Dat is een online wereldkaart met duizenden platenwinkels. Een soort voor vinylfans dus.

Ook mooi: iedereen kan platenzaken aan de kaart toevoegen door een account aan te maken bij de site achter Vinylhub.

Vinylhub is bijzonder omdat het niet uniek is

Wat is hier bijzonder aan? Het is een simpel concept, en je kunt ook gewoon op record store zoeken in Google Maps.

Wat ik er bijzonder aan vind, is niet Vinylhub Explorer zelf, maar het fenomeen waar de website deel van uitmaakt: muziekwereldkaarten.

De afgelopen weken schreef ik vergelijkbare artikelen over websites en Drie verschillende ‘kaarten’ om muziek te ontdekken.

Een indeling van de muziekwereld is nooit vanzelfsprekend of compleet

Samen tonen ze dat je muziek op allerlei manieren kunt ordenen. De keuzes die je daarin maakt, bepalen niet alleen wat gebruikers horen, maar ook hoe ze de muziekwereld zien.

Het belang van nieuwsgierigheid

Dat betekent dat een indeling van de muziekwereld nooit vanzelfsprekend of compleet is. Er zijn meer manieren om muziek te ontdekken dan alleen radiozenders en streamingdiensten.

Begrijp me niet verkeerd, diensten als Spotify kunnen de soundtrack van je leven verrijken. Maar hoe goed we de mogelijkheden benutten, hangt af van ons eigen inzicht. En vooral van onze nieuwsgierigheid.

Vinylhub Explorer is niet de enige manier om platenzaken te vinden. Maar het is wel een herinnering aan hoeveel bijzondere muziekwinkels je kunt ontdekken. Overal waar je reist, en waarschijnlijk ook in je eigen thuisplaats.

Meer lezen?

Nieuwe muziek ontdekken? Met deze website ben je de rest van het jaar zoet Hij zit achter de technologie waarmee Spotify bepaalt wat we luisteren. Maar heeft ook een site waar je zelf op zoek kunt naar muziek. Zo kom je er bijvoorbeeld achter welke kerstmuziek Nederlanders luisteren (en kun je je eigen Top2000 samenstellen). Lees mijn aanbeveling hier terug Geen zin om de regen te trotseren? Radio (Garden) brengt de wereld naar je huiskamer Heb je weleens een globe rondgedraaid, je vinger op een willekeurige plek laten landen en gezworen naar die plek op reis te gaan? Op Radio Garden kun je hetzelfde doen met één verschil: je bent er direct. Lees mijn aanbeveling hier terug Nieuwe muziek ontdekken? Hier heb je 234 muziekgenres Acht jaar kostte het om Musicmap te maken. Het resultaat: een indrukwekkende site die laat zien dat muziekgenres uniek én verbonden zijn. Lees mijn aanbeveling hier terug