YouTube

In december 2017 ondertekende een groep van vijftienduizend wetenschappers een in het tijdschrift BioScience. Ze wezen op de gevolgen van onze uitstoot, ontbossing, veeteelt en de massa-extinctie die de mensheid heeft ontketend, ‘de zesde in grofweg 540 miljoen jaar.’

Zulke waarschuwingen zijn pittige kost, en ze staan op gespannen voet met de leefwereld van veel Nederlanders. De meesten van ons leven in een bubbel van comfort; een confrontatie met de keerzijde van onze consumptie gaan we liever uit de weg.

Zulke waarschuwingen zijn pittige kost, en ze staan op gespannen voet met de leefwereld van veel Nederlanders

Als we een toekomst willen waarin mensen, dieren en ecosystemen kunnen overleven, dan moeten we het hierover blijven hebben. En dan niet alleen over onze problemen, maar ook over de mogelijke oplossingen. Die zijn er namelijk volop.

Dat is een van de punten die ik maak in bovenstaand videoportret. Het werd gemaakt door MaatschapWij, een ‘inspiratieplatform’ zonder winstoogmerk dat Nederland socialer en duurzamer wil maken. Mijn verhaal is vandaag – – toegevoegd aan de rijk gevulde galerij van portretten op hun website.

Daar kun je bijvoorbeeld ook de inspirerende visies vinden van mensen als en

Met het verschijnen van dit videoportret wijs ik jullie ook graag op de geheel geactualiseerde versie van het Thema Klimaatverandering. Daar vind je alle verhalen over onze toekomst op een steeds warmere aarde, inclusief een geheel nieuwe passage over de dubbelzinnige rol van overheden.

Veel kijk- en leesplezier!

Onze toekomst op een planeet die steeds warmer wordt Alle leven op aarde speelt zich af in een dunne laag tussen dode steen en lege ruimte. Het klimaat dat heerst in die dunne laag, bepaalt waar er ijs ligt, hoe hoog de zeespiegel staat, waar we voedsel kunnen verbouwen – kortom wat onze mogelijkheden zijn. Nu het klimaat snel verandert, staan we voor een existentiële uitdaging. Lees alle verhalen over klimaat en energie hier Wil je dit onderwerp volgen? Als correspondent Klimaat & Energie onderzoek ik de oorzaken van de klimaatcrisis en onze toekomst op een steeds warmere aarde. Blijf op de hoogte via mijn wekelijkse mail

[video]