Ook moe van doemverhalen over het klimaat? Dan is deze video voor jou
Het is soms doodvermoeiend, al die somberverhalen over het klimaat. Maar willen we dieren, ecosystemen en onszelf redden, dan zullen we er toch echt over moeten praten.
In december 2017 ondertekende een groep van vijftienduizend wetenschappers een ‘waarschuwing aan de mensheid’ in het tijdschrift BioScience. Ze wezen op de gevolgen van onze uitstoot, ontbossing, veeteelt en de massa-extinctie die de mensheid heeft ontketend, ‘de zesde in grofweg 540 miljoen jaar.’
Zulke waarschuwingen zijn pittige kost, en ze staan op gespannen voet met de leefwereld van veel Nederlanders. De meesten van ons leven in een bubbel van comfort; een confrontatie met de keerzijde van onze consumptie gaan we liever uit de weg.
Zulke waarschuwingen zijn pittige kost, en ze staan op gespannen voet met de leefwereld van veel Nederlanders
Als we een toekomst willen waarin mensen, dieren en ecosystemen kunnen overleven, dan moeten we het hierover blijven hebben. En dan niet alleen over onze problemen, maar ook over de mogelijke oplossingen. Die zijn er namelijk volop.
Dat is een van de punten die ik maak in bovenstaand videoportret. Het werd gemaakt door MaatschapWij, een ‘inspiratieplatform’ zonder winstoogmerk dat Nederland socialer en duurzamer wil maken. Mijn verhaal is vandaag – in tekst én beeld – toegevoegd aan de rijk gevulde galerij van portretten op hun website.
Daar kun je bijvoorbeeld ook de inspirerende visies vinden van mensen als Willem Ferwerda (Commonland) en Babette Porcelijn (De verborgen impact).
Met het verschijnen van dit videoportret wijs ik jullie ook graag op de geheel geactualiseerde versie van het Thema Klimaatverandering. Daar vind je alle verhalen over onze toekomst op een steeds warmere aarde, inclusief een geheel nieuwe passage over de dubbelzinnige rol van overheden.
Veel kijk- en leesplezier!
[video]