Deze zin, de zin die je nu leest, kostte bijna een kwartier om op te schrijven. Zin twee kostte vijf minuten. Een minuut per woord dus.

Maar nu het begin er eenmaal is, gaat het vlot. Niet omdat ik plotseling geïnspireerd ben, maar simpelweg omdat ik iets heb om op voort te borduren. De les: wacht nooit op inspiratie, begin gewoon.

Met die mentaliteit begon muzikant Burr Settles in 2004 de website February Album Writing Month, of kortweg Iedere februari daagt FAWM songwriters uit

Februari de productiefste maand ooit?

Zelf heb ik één keer aan FAWM meegedaan, in 2015. Veertien liedjes haalde ik niet, maar ik kwam er toch uit. In mijn jaren als fulltime singer-songwriter was het misschien wel mijn meest productieve schrijfmaand ooit.

Naast nieuwe muziek, leverde het ook contact met andere songwriters uit binnen- en buitenland op. Verschillende artiesten stuurden berichten om feedback te geven op mijn werk, maar ook om samenwerkingen voor te stellen.

De prikkel om samen te werken met anderen tijdens de schrijfmaand stamt uit 2008, FAWM’s eerste schrikkeljaar. Omdat februari toen een extra dag telde, werd de lat verhoogd: van veertien liedjes, naar veertien en een half. Die halve moest een samenwerking met een andere ‘fawmer’ zijn.

In het kader van samenwerken, kun je op FAWM ook meedoen aan allerlei spelletjes. Zoals Auntie Sin, waarbij iemand een liedje deelt, een volgende songwriter een lied met de tegenovergestelde strekking plaatst, en een derde een nummer maakt dat de eerste twee samenvat (waar weer meer anti- en syntheses op volgen).

FAWM is voor iedereen

Een extra voordeel van deze saamhorigheid: je hoeft niet alles zelf te kunnen en je hoeft geen professional te zijn. Wie alleen teksten schrijft of juist alleen muziek speelt, kan op de site andere makers vinden.

Of je nou een ervaren songwriter bent, of een amateur die altijd al iets wilde schrijven, dit is jouw maand

Je hoeft ook niet over state of the art opnameapparatuur te beschikken. Neem een ruwe demo op met je telefoon, of deel desnoods alleen de teksten (eventueel met de akkoorden erbij).

FAWM is voor iedereen. Dus of je nou een ervaren songwriter bent op zoek naar nieuw repertoire, of een amateur die altijd al iets wilde schrijven, dit is jouw maand.

Februari is natuurlijk al begonnen, maar als je vanaf nu om de dag een lied schrijft, eindig je de maand alsnog met elf gloednieuwe nummers. Genoeg voor een album.

Waar wacht je op? Op inspiratie?

Lees verder

Er komt geen nieuwe King of Pop, denkt deze hitmaker We krijgen geen iconen als Prince of Michael Jackson meer, denkt hitschrijver Léon Paul Palmen. ‘Dat hoeft ook niet. Het past helemaal niet in de tijdgeest.’ Lees mijn verhaal hier terug 0,3 procent van de bands breekt door in New York (en meer boeiende dataverhalen) Als ik een artikel van The Pudding voor het eerst bekijk, scroll ik eerst door de mooie beelden. Dan ga ik terug en zie ik het voor wat het is: indrukwekkende datajournalistiek. Lees mijn analyse hier terug