Thierry Baudet is twee keer op bezoek geweest bij Jean-Marie Le Pen. Dat deed hij in 2009 en in 2012. Bij dat tweede bezoek heeft Baudet zijn eigen proefschrift aan Le Pen overhandigd.

over deze nog niet eerder geopenbaarde contacten tussen de voorman van het Forum voor Democratie en de Franse politicus Le Pen. Kruk laat zien dat deze ontmoetingen passen bij Baudets sympathie voor een radicaal rechtse denktraditie. En niet alleen dat: Baudet neemt ook het idioom van deze traditie over.

In december op De Correspondent over een vijf uur durend diner van Baudet en prominent white supremacist Jared Taylor. Daarin lieten wij zien dat deze ontmoeting in een patroon past. Afgelopen weekend drie voormalige leden van Forum voor Democratie in NRC dat Baudets partij ‘naar extreem rechts’ opschuift.

Le Pen?

Jean-Marie Le Pen is de oprichter van de Franse nationalistische partij Front National. Hij is meermaals veroordeeld voor uitlokking van discriminatie, haat of raciaal geweld, onder andere voor het ontkennen van de Dat was al het geval toen Baudet hem opzocht.

Marijn Kruk, Frankrijkcorrespondent en goede kennis van Baudet, deed de afgelopen weken voor De Correspondent onderzoek naar het Franse netwerk van Baudet.

Baudets heeft contact met prominente leden van de Parijse conservatieve intelligentsia, maar zoekt óók extreemrechts op. Zo sluit hij vriendschap met Julien Rochedy, tussen 2012 en 2014 voorzitter van de jongerenafdeling van het Front National en een navolger van Jean-Marie Le Pen. De contacten leggen een jarenlang patroon bloot van sympathie voor een denktraditie die Baudet zelf ‘Romantisch nationalisme’ noemt en waarin het, schrijft Marijn Kruk, ‘gaat om kleur, ras, bloed – en uiteindelijk: strijd.’

‘Boreaal’, de term die voor Le Pen zijn politieke graf opende, gebruikte Baudet bij de geboorte van zijn partij

Een treffend voorbeeld van dat romantisch nationalisme is de column die Baudet eind 2015 in het Franse weekblad Valeurs Actuelles. Daarin beschrijft hij de onvermijdelijkheid van de strijd tegen de islamisering van Europa.

Baudet neemt ook terminologie van Le Pen over. In zijn speech bij de oprichting van Forum voor Democratie, op 15 januari 2017,

Het woord ‘boreaal’ verwijst onder andere naar gedachtegoed van raszuiverheid dat bij de nazi’s centraal stond. Mede door het gebruik van deze term werd Le Pen in 2015 uit zijn partij gezet.

‘Dus: ‘boreaal’, de term die voor Le Pen zijn politieke graf opende, gebruikte Baudet bij de geboorte van zijn partij’, schrijft Kruk. Het kan niet anders dan dat Baudet, een politicus die zich laat voorstaan op zijn belezenheid, zich hiervan bewust is geweest.

Kruk: ‘Dat ontkennen zou zoiets zijn als je hakken tegen elkaar slaan, je rechterhand naar voren zwaaien en zeggen dat je niet weet dat je de Hitlergroet brengt.’

Thierry Baudet en het Forum voor Democratie wilden niet reageren op vragen van De Correspondent over de ontmoetingen met Le Pen en het gebruik van het woord ‘boreaal’.

Lees het hele verhaal

Meer lezen?

Hoe Thierry Baudet aan de lippen hing van Jean-Marie Le Pen Dat Thierry Baudet graag flirt met radicaal rechts, is inmiddels geen geheim meer. Wat wij nog niet wisten is dat de populaire politicus twee keer de Franse nationalist Jean-Marie Le Pen bezocht. Lees het verhaal van Marijn hier Thierry Baudet ontmoette in het geheim een Amerikaanse racist van Alt-right Thierry Baudet sprak in oktober vijf uur met Jared Taylor, een racistische intellectuele inspirator van de Amerikaanse Alt-right-beweging. Baudet beweert racistische denkbeelden te verwerpen, maar de ontmoeting past in een jarenlang patroon. Lees het verhaal van Dimitri, Dennis en Mick hier terug