‘Wooow! Dat is vet!’

Die reactie kreeg ik van de beeldredactie toen ik ze vrijdag de link toestuurde. Ik wilde een aanbeveling schrijven over de site, en daar moet altijd mooi beeld bij.

‘Ik heb al twee kunstenaars gevonden die ik nog niet kende en wel vet vind!’

Die reactie toont precies wat ik cool vind aan Gnod.

Als je van A houdt, vind je B misschien ook leuk

Gnod is een website die films, bands, schrijvers, kunstenaars en producten aanbeveelt. Dat doet de site grotendeels volgens het bekende principe ‘als je van A houdt, vind je B misschien ook leuk’.

Je kent het wel. Zoek op Amazon naar Tolstojs Oorlog en vrede, en je krijgt Misdaad en straf van Dostojevski aangeraden. Kijk naar Breaking Bad, en Netflix tipt de serie Narcos. Luister op Spotify naar Vanilla Ice, en het het algoritme komt, nadat het van de lach is bekomen (sorry Icebabies), met MC Hammer.

Het is dus geen uniek principe. Maar de kracht van Gnod is dat aanbevelingen uit verschillende disciplines op één site samenkomen. En dat het heel simpel werkt.

Het algoritme van Gnod leert van ons

Zoek je bijvoorbeeld goede artiesten? Dat kan op twee manieren.

Optie één: vul drie van je favoriete acts in, en laat de site suggesties doen. Ik vulde Opgezwolle, Leonard Cohen en St. Vincent in. Gnod raadde me aan te luisteren naar onder andere Fresku, Zwart Licht en, bizar genoeg, Rufus Kain (dat ben ik). Bij iedere naam vraagt Gnod of ik de artiest leuk vind, niet leuk vind, of het niet weet. Zo leert de site van onze inbreng.

De boekentips zijn mijn favoriet

De tweede manier om te zoeken is via een soort landkaart. Ga bijvoorbeeld naar films, vul Toy Story in, en het scherm vult zich met vergelijkbare titels. Dicht bij het midden vind je Madagascar en Monsters, Inc., verder naar buiten staan films als AI en Cars. Klik op een van die titels en je krijgt weer een nieuwe kaart.

Alleen als je elektronica zoekt - smartphones, laptops, camera’s, etc. - werkt Gnod anders. Dan begin je met een groot veld voor opties, kun je links filteren wat je ongeveer zoekt (qua grootte, prijs, rekenkracht, enzovoort), en wordt het aanbod in beeld steeds specifieker.

Nu nog de tijd vinden voor al die tips

Gnod is gemaakt door Marek Gibney, een Duitser die, zo schrijft hij op Gnod, gefascineerd is door kunstmatige intelligentie. Inmiddels zit er een team van drie mensen achter. Ze zoeken nog een ontwikkelaar, is op de site te lezen.

Hopelijk ontwikkelen ze nog een optie om de disciplines te mengen. Hoe cool zou het zijn als je via de boeken van James Baldwin belandt bij de films van Spike Lee? Of via de Lord of the Rings-films bij de Game of Thrones-boeken?

Zoals het nu werkt vind ik de film- en muziektips vrij goed werken, maar de boekentips zijn mijn favoriet. Ik heb al meerdere schrijvers gevonden wiens werk nu hoog op mijn leeslijst staat. Het enige dat ik nu nog zoek is de tijd om al die boeken te lezen.

Meer lezen?

De volgende Lucky Fonz III vind je in de kroeg Voor een levendige muziekscene heb je een goeie locatie en een gezonde afkeer van de mainstream nodig. Die twee ingrediënten vind je niet in talentenshows, maar wel in de kroeg. Lees mijn aanbeveling hier terug Laat de debuutplaat van dit multitalent de hit van de lente worden Je kent Cautious Clay nog niet. Ik denk dat dat snel gaat veranderen. De eerste drie nummers van deze New Yorkse indiesoulzanger zijn indrukwekkend. Spotify heeft hem al in het vizier. Lees mijn aanbeveling hier terug