‘Ik haat klassieke muziek.’ Met die woorden opent muziekrecensent Alex Ross zijn boek Listen to This. Hij doelt niet op de muziek zelf, maar op de term.

Ross schrijft al ruim twee decennia over muziek voor The New Yorker. Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten opgroeiden met hits, luisterde hij als kind en tiener vooral naar klassiek. Hij schrijft: ‘Wanneer mensen ‘klassiek’ horen, denken ze ‘dood’.’ Maar voor hem leeft het genre juist.

Dus haat hij snobs die klassieke muziek verheffen tot een museum, en ‘omgekeerde snobs die zichzelf eindeloos feliciteren met het ontsnappen aan de elite’. Goede muziek, zegt hij, is gewoon muziek waar je van houdt.

Waarom ik Listen to This lees

Ik ontdekte Ross’ boek een YouTubeserie over muziek. De tweede aflevering noemt Listen to This een van de beste boeken die je kunt lezen als je meer over muziek wilt leren.

In plaats van puur over ‘klassiek’ te schrijven, verkent Ross de muzikale en historische banden tussen genres. Benieuwd wat een Peruaanse dans uit de zestiende eeuw verbindt met Amerikaanse blues uit de twintigste? Het antwoord: een doodgewone baslijn.

Ross is even gefascineerd door Mozart als door Bob Dylan. Zijn onderwerpen lopen zo uiteen, dat het boek soms onsamenhangend overkomt. Door het gebrek aan een spanningsboog heb ik het al vaak neergelegd, om het weken later weer op te pakken.

Het voordeel is dat je nooit weet wat je op de volgende pagina aantreft. Als je nieuwsgierig bent, stelt Ross met zijn uitvoerige kennis niet teleur.

Luister terwijl je leest

Het nadeel van een muziekboek is dat je de muziek niet kunt horen. Daarom verzamelde Ross van waar hij over schrijft. Het is een goede toevoeging. De audio maakt het concreet.

Sowieso is het mooi om, na een inspirerende passage, de bijbehorende muziek erbij te zoeken. Ross’ enthousiasme doet je met nieuwe oren - of in mijn geval gewoon voor het eerst - luisteren naar Beethovens

Want hoewel ik met klassieke muziek ben opgegroeid, heb ik me er nooit echt in verdiept. Dat is ook de reden dat ik er zelden over schrijf, tot frustratie van sommige Correspondentlezers, die weer weinig met rap of pop hebben.

Ben jij een van die lezers? Dankzij Listen to This kan ik je beterschap beloven.

Meer lezen?

Mag ik je deze aanbevelingswebsite aanbevelen? Het is een bekend online fenomeen: als je A leuk vindt, houd je misschien ook wel van B. De website Gnod verzamelt input van zijn gebruikers en tipt zo op één plek muziek, kunst, films, boeken en gadgets. Lees het verhaal van Rufus hier terug Door deze filmpjes luister je met nieuwe oren naar de Top 2000 Waar komt toch die galm vandaan in muziek uit de jaren tachtig? En wat maakt een schijnbaar afschuwelijk album een meesterwerk? Ik leerde het door Earworm, een verslavend goede YouTubeserie. Lees het verhaal van Rufus hier terug