Het beste uit andere media

Hoe bazig leiderschap de creativiteit van een gameontwikkelaar de nek omdraaide Bij games denk je misschien aan hectische schietspellen of flitsende sportsimulaties. Niets daarvan in de producties die worden gemaakt door de studio Telltale: hier worden verhaaltechnisch uitmuntende games in elkaar gezet, vol complexe personages en hartverscheurende keuzes die je als speler moet maken. In 2012 leverde dat de game The Walking Dead op, een modern meesterwerk. Maar door massa-ontslagen en een machtswellustige ceo ging het al snel bergafwaarts. (Riffy Bol, socialemediaredacteur) The Verge: Toxic management cost an award-winning game studio its best developers (Leestijd: 30 minuten)

Waarom Trumps trouwe aanhangers nog steeds tegen hun eigen belang ingaan In de jaren zeventig was het inkomen per hoofd van de bevolking in Mississippi, de armste staat van de VS, 70 procent van dat van iemand in de rijke staat Massachusetts. Arm en rijk groeiden gestaag naar elkaar. Maar die toenadering is gestopt. De door Republikeinen gepropageerde polarisatie op morele en levensstijlargumenten hebben de arme staten weer armer gemaakt. Nu verdienen ze in Mississippi nog maar 55 procent van wat men gemiddeld in Massachusetts verdient. Het problematisch drugsgebruik is er groter, de levensverwachting lager. De noodzaak voor Obamacare extra groot, maar dankzij Trump en de huidige Republikeinen wordt die zorg voor iedereen ontmantelt. Verhelderende column van Paul Krugman. (Marc Chavannes, correspondent Politiek) The New York Times: What’s the Matter With Trumpland? (Leestijd: 5 minuten) De stille motor van IS Hoe kon ISIS zo lang aan de macht blijven? Het antwoord wordt gegeven door journalisten van ‘The New York Times’, en is misschien minder spectaculair dan verwacht: door ambtenaren. De journalisten plozen duizenden documenten van de terreurgroep na die zij meenamen uit Irak en schetsen in een fraai multimediaal artikel (je kunt de documenten zelf nalezen) een beeld van een goed functionerende staat die dreef op twee pijlers: bureaucratie en geweld. De mislukte Amerikaanse invasie van Irak had ze een wijze les geleerd: stuur ambtenaren niet zomaar naar huis, want je hebt ze nodig. (Lennart Hofman, correspondent Vergeten Oorlogen) The New York Times: The Isis Files (Leestijd: variabel) Wie is die kapper die wil knippen voor 8 euro? Onder het Amsterdamse Muiderpoortstation, bij mij om de hoek, zit een wat morsige kapper die knipt voor bodemprijzen. Ik ben kennelijk niet de enige die gefascineerd was door die zaak. De Man met de microfoon (radiomaker Chris Bajema in de traditie van Plots en This American Life) interviewde de klanten en de Irakese kapper, in ruil voor Nederlandse les. Een maand bracht hij zo door, maar het duurde lang voor de kapper écht met hem wilde praten. Luister naar hoe zijn verhaal zich ontvouwt, in dit kleine uurtje slow journalism op zijn best. (Rosanne Kropman, eindredacteur) Man met de microfoon: knippen, 8 euro! (Luistertijd: 51 minuten) Heb je stiekem helemaal geen zin om eten te delen in een restaurant? ‘We raden je aan om te delen.’ Geen restaurant met hangplanten en getatoeëerd personeel dat je dit advies onthoudt. Want ‘shared dining’ is gezellig en je kunt nog meer proeven ook! Alex Williams beschrijft in dit New York Times-artikel op hilarische wijze de schaduwkant van het eten delen. Denk aan de grote vragen: hoe snel moet je eten? (Lena Bril, socialemediaredacteur) The New York Times: Are You Secretly Tired of Sharing at Restaurants? (Leestijd: 6 minuten)

Het beste van De Correspondent

Vergeet de dinosaurus, omarm de échte heerser van de prehistorie: inktvis Dinosaurussen kent iedereen, maar over de verloren heerschappij der inktvissen hoor je nooit iemand. Nu Platvoet en zijn vriendjes al lang en breed zijn uitgestorven, is de inktvis bezig de oceaan te heroveren. Lees het essay van Tamar Stelling hier terug Shell krijgt de keuze: stop met olie en gas of verantwoord je voor de rechter Milieudefensie daagt Shell voor de rechter tenzij het olieconcern binnen acht weken toezegt de uitstoot van broeikasgas die zijn activiteiten veroorzaken tot nul te beperken in 2050. Dat heeft Milieudefensie woensdag bekendgemaakt. Als Shell zo’n zaak verliest, schept dat een precedent waar alle fossiele-energiebedrijven van huiveren. Lees de analyse van Jelmer Mommers hier terug We hebben een groot probleem met Facebook. En dat gaat verder dan privacy De commotie over het Cambridge Analytica-schandaal bij Facebook staat voor méér dan een privacyprobleem. De democratie staat op het spel, waarschuwt hoogleraar José van Dijck. Lees het interview van Maurits Martijn en Riffy Bol hier terug Hoe deze basketbalbaas de vergadering op je werk kan verbeteren Daryl Morey, general manager van basketbalteam Houston Rockets, is in zijn vrije tijd producer van een musical. De componisten - zoals de Nederlandse Merel van Dijk uit Kampen - selecteerde hij net zoals hij basketballers scout voor zijn team. Een werkwijze waardoor ook de vergaderingen op jouw werk een stuk effectiever worden. Lees het verhaal van Michiel de Hoog hier terug Een betere wereld begint bij je dankbare zelf Dat je zelf gelukkiger kan worden van een dankbare levenshouding, wisten we al. Maar ook anderen zijn gebaat bij jouw dankbaarheid. Het maakt ons behulpzamer, zorgt voor betere relaties en leidt tot minder materialisme. Lees de aanbeveling van Ernst-Jan Pfauth hier terug