Zojuist maakte Milieudefensie bekend dat de milieuorganisatie Shell voor de rechter daagt voor zijn bijdrage aan klimaatverandering, tenzij het olieconcern binnen acht weken toezegt de uitstoot van zijn activiteiten in 2050 tot nul te beperken.

Na de baanbrekende klimaatzaak tegen de Nederlandse staat – gevoerd en gewonnen door actieorganisatie Urgenda in 2015 – is dit proces een nieuw unicum. Nooit eerder probeerde een milieuorganisatie bij de rechter een koerswijzigingaf te dwingen van een fossiel-energiebedrijf.

‘We slepen Shell voor het gerecht om te zorgen dat de internationale klimaatafspraken ook voor Shell gaan gelden’, zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie.

De afgelopen tijd heb ik de totstandkoming van het proces gevolgd en nu kun je op De Correspondent het hele verhaal plus alle achtergronden op verschillende manieren tot je nemen:

Als Shell de zaak verliest, kan dat het eind inluiden van zijn olie- en gasactiviteiten – en een precedent scheppen waar alle fossiele-energiebedrijven van huiveren.

Als je weinig tijd hebt.

Rutger Bregman en ik namen vorige week een gesprek op met Roger Cox, de advocaat van Milieudefensie. Waarom daagt hij Shell voor de rechter?

Ik schreef dit profiel van Roger Cox, die namens Urgenda de klimaatzaak tegen de staat won - de rechter verplichtte de regering daarop meer te doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen - en strijdt voor een wereld waarin mensen niet hoeven te vluchten voor klimaatverandering.

Wat is het bedrijf van plan en kloppen diens verklaringen dat het handelt in lijn met het klimaatakkoord van Parijs?

De komende dagen volg ik de reacties op de aankondiging van Milieudefensie. Ik ben ook benieuwd wat jullie denken als je dit allemaal leest. Mocht je vragen hebben over Shell of over waarin ze Shell aansprakelijk stelt voor de klimaatverandering, aarzel niet ze te stellen in de bijdragen onder dit verhaal. Laurie van der Burg, campaigner klimaat en energie van Milieudefensie, praat mee

Morgen verstuur ik een extra nieuwsbrief met de eerste reacties én nog een onthulling over Shell, waarover ik nog even niks verklap.

Tot dan,

Jelmer