‘Ken je Hak Baker?’ Dat vroeg collega-correspondent Vera Mulder mij afgelopen donderdag. Ik had de naam nog nooit gehoord. Het blijkt een muzikant uit Londen. Mijn collega dacht dat ik zijn muziek wel zou waarderen, dus stuurde ze me een video door.

Baker begon ooit in een koor. Daarna werd hij lid van het B.O.M.B. Squad. En tegenwoordig is hij singer-songwriter. In de video tokkelt Baker op een akoestische gitaar, terwijl hij een raptekst zingt. Het is een gevoelig lied over vroeger en nu, maar rauw genoeg om niet te verzanden in melancholie.


Terwijl ik naar Baker luisterde, verschoof mijn aandacht naar de achtergrond van de video: een eenvoudig groen scherm. Rechts in YouTubes suggesties van filmpjes om hierna te kijken zag ik meer artiesten voor simpele gekleurde schermen.

Deze filmpjes maken deel uit van het YouTube-kanaal Colors. De oprichters van dit kanaal zitten in Berlijn, maar de artiesten komen van over de hele wereld. En het niveau is hoog.

Disneyliedjes in een r&b-jasje

Het motto van de serie luidt ‘All colors, no genres’. Met ‘all colors’ worden primair de achtergronden van de filmpjes bedoeld, maar het zou me niet verbazen als het kanaal ook bewust verwijst naar de diverse achtergronden van de muzikanten.

Hoe dan ook is het tweede deel van de slogan helder, dit kanaal overschrijdt genres. Geen wonder dat ik het leerde kennen via een rappende singer-songwriter als Hak Baker.

Nederland is trouwens ook vertegenwoordigd met Sevdaliza, Yung Nnelg en Yung Internet

Na Baker heb ik er nog meer artiesten leren kennen. Zoals Britse zangeres wier muziek tegelijk klinkt als een liedje uit een oude Disneyfilm en moderne r&b. Of de Canadese singer-songwriter die hoge ogen gooit onder rappers. Ook was ik onder de indruk van Victor Solf van de Franse band Her, die een nummer opvoert ter nagedachtenis aan zijn bandgenoot Simon Carpentier, die vorig jaar overleed aan kanker.

YouTube
Her - Five Minutes | A COLORS SHOW

En zo kan ik nog wel even doorgaan met clips opsommen die de moeite waard zijn. Nederland is trouwens ook vertegenwoordigd. Neem de Colors-videos met singer-songwriter en hiphopacts en

Waarom Colors werkt

Van de uiteenlopende genres tot de herkenbare huisstijl, Colors is een cool concept. Je zou denken dat die rudimentaire achtergronden gaan vervelen, maar ik ervoer het tegenovergestelde: ze zorgen dat je geconcentreerd luistert naar de muziek.

De muziek is dan ook de belangrijkste reden voor het succes. Die is namelijk echt goed. Over smaak valt natuurlijk te twisten. Maar in de tientallen filmpjes die ik bekeek, trof ik geen enkele slechte muzikant.

Dus raak je weer eens verveeld door dezelfde oude liedjes? Laat je dan verrassen door een Colors-video.

YouTube
Dennis Lloyd - Leftovers | A COLORS SHOW

Meer lezen?

Dit boek laat je anders kijken (en luisteren) naar klassieke muziek Muziekrecensent Alex Ross is even gefascineerd door Mozart als door Bob Dylan. Zijn boek is daarom een van de beste titels om te lezen als je meer over muziek wilt weten. Lees mijn aanbeveling hier terug Net een kanarie in een kolenmijn, die muziekindustrie Nieuwe technologische ontwikkelingen hebben vaak als eerste invloed in de muziekindustrie. Daarom kijken mediabazen met argusogen naar iedere beweging. Ook ik hou dagelijks mijn muzieknieuws bij. Lees hier waar. Lees mijn aanbeveling hier terug