Het is een veelgehoorde wijsheid in de popmuziek: als een lied niet werkt op een piano, werkt het ook niet met een band. De redenering is simpel. Akkoorden en melodieën moeten sterk genoeg zijn om op zichzelf te staan. Toch gaat deze vuistregel lang niet altijd op.

Neem de muziek van de Amerikaanse zangeres Taylor Swift. Haar hits doorbreken die regel omdat een groot deel van haar melodielijnen uit een enkele noot bestaat, die telkens wordt herhaald. Ook andere popsterren gebruiken monotone melodieën. Zoals Beyoncé, Katy Perry en Miley Cyrus.

Dit inzicht komt uit de YouTubeserie van Zijn serie analyseert en leert jou wat je moet doen om ook een hit te scoren. Van de melodie, tot de productie, tot de structuur van het lied.

Minder is meer

Naast handige antwoorden op specifieke vragen – zoals: hoe deel je een popliedje in, hoelang moet het zijn en welke instrumenten moeten erin zitten wil je de kans op succes maximaliseren - bespreekt de serie ook onderliggende principes.

Het principe hierachter: minder is meer

Neem de één-noot-melodieën van Taylor Swift. Volgens Findeisen biedt een nondescripte melodie de luisteraar meer ruimte voor eigen interpretatie. Het verft rode rozen niet rood. Je kunt zelf bepalen wat je erbij voelt. Het principe hierachter: minder is meer.

In zie je dit principe terug. Drakes muziek is vaak zo geproduceerd dat je hoort. De rest bedenkt je brein er zelf bij. Althans bij mij.

Het minder-is-meerprincipe zit ook in Findeisens tips voor liedschrijvers. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je refreinen episch lijken? Niet door je refreinen bombastischer te maken, maar je coupletten meer

Ken je vijand

Voor wie popmuziek wil maken, is de waarde van Holistic Songwriting duidelijk. Voor wie pop gewoon boeiend vindt, ook. Maar wat als je een hekel hebt aan liedjes-van-de-lopende-band? Wat als je walgt van een serie die schrijvers aanmoedigt nóg meer muzikale eenheidsworst te maken? Is Findeisen niet voor muziek wat was voor de schilderkunst?

Misschien – al waardeerde ik Bob Ross altijd wel. Maar ook in dat geval kun je iets aan deze serie hebben. Findeisen leert je dan op zijn minst je vijand kennen. En dan kun je Holistic Songwriting gebruiken als een gids voor wat je in ieder geval niet wilt.

Maar het kan ook dat hij je waardering voor pop vergroot. Want ja, veel populaire liedjes lijken op elkaar. Maar of je wilt of niet, ze blijven bij je hangen. En deze serie laat zien dat zelfs bij een simpel deuntje veel komt kijken.

Meer lezen?

Dit YouTube-kanaal gaat je uren verrassen Afspeellijst grijsgedraaid? Kijk dan eens op YouTube-kanaal Colors, waar ieder genre vervaagt. Er is maar één must voor artiesten om erop te komen: je moet je vak verstaan. Lees het verhaal van Rufus hier terug Dit boek laat je anders kijken (en luisteren) naar klassieke muziek Muziekrecensent Alex Ross is even gefascineerd door Mozart als door Bob Dylan. Zijn boek is daarom een van de beste titels om te lezen als je meer over muziek wilt weten. Lees het verhaal van Rufus hier terug Hij heeft meer nummer 1-hits dan The Beatles, maar loopt anoniem over straat Eén Zweed met een hitfabriek zet al twintig jaar de toon in de popmuziek. En de laatste revolutie in pop was in 1991. Geen wonder dat alle hits hetzelfde lijken. Lees het verhaal van Rufus hier terug