Podcast: Dit simpele idee kan de wereld van ontwikkelingshulp op zijn kop zetten

Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Dit keer praten Jesse en ik met onze onvolprezen collega Maite Vermeulen, die zich onlangs verdiepte in de effectiviteit van cash bij ontwikkelingshulp. Wat als we het geld dat ingewikkelde hulpprogramma’s kosten gewoon uitkeren aan arme mensen?

Tijdens de allereerste aflevering van De Rudi & Freddie Show, inmiddels al bijna twee jaar geleden, hadden we het er al eens over: gratis geld. Een lid vroeg ons toen om ook eens een keer een podcast te maken over de effectiviteit van ‘gewoon geld geven aan arme mensen’ als het gaat om ontwikkelingssamenwerking. Bij deze!

Op dit moment zijn er talloze organisaties en overheden die groepen mensen in arme landen allemaal een koe geven, cursussen laten volgen, vissersboten geven of noem maar op.

Maar werkt dat wel? En wat als het veel effectiever is om gewoon geld te geven, en de armen zelf te laten kiezen wat ze ermee doen?

Ophef in de blogosphere

In de afgelopen jaren is er een enorme hoeveelheid onderzoek gedaan naar de effectiviteit van zogeheten cash transfers. Wie zich daarin verdiept, kan zich moeilijk aan de indruk ontrekken dat simpelweg geld geven vaak geweldig werkt.

Toch was er onlangs enige ophef in de blogosphere van ontwikkelingseconomen omdat uit nieuw onderzoek zou blijken dat het op de lange termijn minder goed werkt dan gehoopt.

Maite heeft zich door de berg aan onderzoek geworsteld en vertelt erover in de podcast.

Lees ook Maites verhalen:

Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.

Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.

Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!

Publicatie Menu

Menu met opties zoals; het afspelen van audio, delen en opslaan