Tijdens de allereerste aflevering van De Rudi & Freddie Show, inmiddels al bijna twee jaar geleden, hadden we het er al eens over: gratis geld. Een lid vroeg ons toen om ook eens een keer een podcast te maken over de effectiviteit van ‘gewoon geld geven aan arme mensen’ als het gaat om ontwikkelingssamenwerking. Bij deze!

Op dit moment zijn er talloze organisaties en overheden die groepen mensen in arme landen allemaal een koe geven, cursussen laten volgen, vissersboten geven of noem maar op.

Maar werkt dat wel? En wat als het veel effectiever is om gewoon geld te geven, en de armen zelf te laten kiezen wat ze ermee doen?

Ophef in de blogosphere

In de afgelopen jaren is er een enorme hoeveelheid onderzoek gedaan naar de effectiviteit van zogeheten cash transfers. Wie zich daarin verdiept, kan zich moeilijk aan de indruk ontrekken dat simpelweg geld geven vaak geweldig werkt.

Toch was er onlangs enige ophef in de blogosphere van ontwikkelingseconomen omdat uit nieuw onderzoek zou blijken dat het op de lange termijn minder goed werkt dan gehoopt.

Maite heeft zich door de berg aan onderzoek geworsteld en vertelt erover in de podcast.

Lees ook Maites verhalen:

Dit simpele idee kan 99 procent van de ontwikkelingshulp op z’n kop zetten Armoede is een complex probleem. Maar armoede is ook gewoon: een gebrek aan geld. Wat als we al onze ingewikkelde hulpprogramma’s nu eens als cash zouden uitkeren aan arme mensen? Lees het verhaal van Maite hier terug Vijf vragen die iedere cashdonateur zich moet stellen Cash uitdelen - het is een van de meest revolutionaire ideeën in de strijd tegen armoede. Maar cash dwingt je om allerlei keuzes te maken. Stel je voorwaarden? Geef je aan mannen of aan vrouwen? En hoe selecteer je de armsten? Lees het verhaal van Maite hier terug GiveDirectly Maite had het in de uitzending over deze organisatie die geld geeft in plaats van goederen. Lees meer over deze organisatie 100weeks Deze Nederlandse organisatie geeft 100 weken lang geld aan vrouwen die in extreme armoede leven. Lees meer over deze organisatie