Spring naar inhoud

We gaan een dataredactie oprichten

Volgend jaar kunnen we met De Correspondent een dataredactie oprichten. Deze woensdag maakte het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek bekend dat we ruim 160.000 euro subsidie hebben gekregen om dat voor elkaar te krijgen. De Correspondent vult dat bedrag aan.

Het is de bedoeling dat we een multidisciplinair team oprichten met drie datajournalisten, een ontwerper, een front-end developer en een aantal freelancers die specifieke kennis hebben op het gebied van online ontwerp of databewerking.

Dit team zal enerzijds de schrijvers van De Correspondent ondersteunen, maar zal vooral ook zelf grote onderzoeken uitvoeren. Want hoewel de nadruk op data ligt, is het een journalistieke redactie, gericht op het vertellen van verhalen. We zullen ons onder meer verdiepen in de wereld van de online prostitutie en hebben een tof project in ontwikkeling over internationale migratieroutes met heel bijzondere data.

We willen deze projecten zoveel mogelijk in samenwerking uitvoeren, met regionale media (bijvoorbeeld bij het prostitutieproject) of internationale media (de migratieroutes).

Verhalen beter vertellen

Daarnaast is het voor ons belangrijk dat we de verhalen op een betere manier gaan vertellen. De mogelijkheden van online publiceren zijn nog lang niet genoeg verkend en gebruikt. Er is immers veel meer mogelijk dan een lange tekst met beeld en graphics ertussen.

Onze ontwerper Leon de Korte wordt daarom geheel vrijgemaakt om nieuwe vertelvormen te ontwikkelen, in samenwerking met de redacteuren en de front-end developer.

De komende weken zullen we mensen werven, want we kunnen met dit geld zeker drie nieuwe redacteuren aannemen en de redactie fysiek inrichten. In het voorjaar hopen we de eerste grote producties te kunnen presenteren. Wij hebben er zin in, we hopen jullie ook.

Bekijk hier welke andere media subsidies hebben ontvangen van Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Correspondent Surveillance & Technologie