In schrijf ik over de macht van getallen. Ga maar na: van je eerste rapport tot je pensioensleeftijd, van het weerbericht tot verkiezingsuitslagen, van gezondheidsweetjes tot je salaris – overal bepalen cijfers hoe jouw leven eruitziet.

Maar het grootste misverstand over cijfers? Dat ze objectief zouden zijn.

Bedrijven misbruiken cijfers om hun product aan je te slijten, politici om lastige beslissingen te rechtvaardigen, wetenschappers om hun onderzoek kracht bij te zetten. En wij, cijferconsumenten zijn ook niet onschuldig. We laten ons maar al te graag verleiden als de cijfers zeggen wat we willen geloven.

Tijd om het gesprek voort te zetten

Sinds de publicatie van mijn boek ben ik met tallozen van jullie in gesprek geweest. Jullie wezen me op het nieuws over de energierekening deelden jullie ervaring met de Ziekenhuis Top 100 van het of vroegen me wat we nu toch aan moeten met klimaatontkenners, die sinds kort niet meer welkom zijn

Tijd om het gesprek voort te zetten. In een Correspondent College, georganiseerd met Haagsch College, ga ik in op de vraag: hoe kunnen we kritisch omgaan met cijfers, zonder dat we elk getal wantrouwen? Je kunt nu kaartjes bestellen. Als Correspondentlezer krijg je 3,00 euro korting.

Kom je op dinsdag 16 april naar het Paard in Den Haag? Ga naar en voer CCSB_PAARD1in op het eind van het bestelproces om korting te krijgen (let op, deze code is hoofdlettergevoelig).

Kom je liever op maandag 29 april naar Tivoli in Utrecht? Bestel dan je kaartje en gebruik de code SanneinTivoli19 (tevens hoofdlettergevoelig).

Hopelijk tot dan!

Wil je meer informatie over mijn boek of het meteen bestellen? Van rapportcijfers tot je pensioenleeftijd, van het weerbericht tot verkiezingsuitslagen: overal bepalen cijfers hoe ons leven eruitziet. Maar meten is mensenwerk, dus cijfers zijn niet zo objectief als ze lijken. Met dit boek wil Sanne Blauw cijfers weer op hun plek zetten. Niet op een voetstuk. Niet bij het vuilnis. Maar waar ze horen: naast de woorden. Lees meer over mijn boek

Meer lezen?

Lees of luister: Cijfers zijn veel te belangrijk geworden. Het is tijd om te ont-cijferen Cijfers beïnvloeden wat je drinkt, wat je eet, waar je werkt, of je een hypotheek krijgt, of je leeft of sterft. Maar er zwerven ook veel flutcijfers rond, die vaak verbijsterend vrij spel krijgen. Terwijl cijfers lang zo objectief niet zijn als ze lijken. Lees mijn verhaal hier terug Wie brengt het cijfer? En nog vijf vragen om misleiding met cijfers te herkennen Een verhoogde kans op een enge ziekte. Een peiling die past bij je overtuigingen. Een politicus die zijn prestaties staaft met een statistiekje. Deugen deze getallen? Door jezelf deze zes vragen te stellen, weet je: dit cijfer is mijn aandacht wel/niet waard. Lees mijn verhaal hier terug