Spring naar inhoud

Weer een aandeelhouder vindt de klimaatambities van het Shellbestuur onvoldoende

Vermogensbeheerder Actiam maakt deze donderdagmiddag bekend dat het de klimaatresolutie van Follow This zal steunen op de aandeelhoudersvergadering van Shell op 22 mei. Daarmee komt het Shellbestuur verder onder druk te staan van de eigen aandeelhouders.

Eerder deze maand keerde ook de Aegon Group, net als Actiam een van de tien grootste vermogensbeheerders van Nederland, zich tegen het Shellbestuur door aan te kondigen de resolutie van Follow This te steunen.

Follow This vraagt Shell concrete doelen te stellen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Shell houdt het zelf liever op vrijblijvende ‘ambities’.

‘De resolutie van Follow This maakt duidelijk dat Shell een grotere bijdrage zou moeten leveren aan een schonere energievoorziening’, zegt Dennis van der Putten, Hoofd Verantwoord Beleggen & Strategie bij Actiam in een persverklaring. De klimaatambitie van Shell is ‘wat ons betreft niet stevig genoeg’.

Actiam noemt zichzelf ‘dé verantwoorde vermogensbeheerder voor meer dan één miljoen Nederlanders’ en beheert een vermogen van 54,1 miljard euro. De organisatie heeft een belang van ongeveer 100 miljoen euro in Shell (aandelen en obligaties), oftewel 0,02 procent van alle aandelen.

De resolutie van Follow This zal waarschijnlijk niet worden aangenomen (daarvoor is steun van driekwart van alle aandeelhouders nodig), maar het lijkt erop dat dit jaar zes van de tien grootste vermogensbeheerders van Nederland zich achter Follow This zullen scharen.

Dat is een relevant signaal aan het bestuur: ondanks de aangekondigde klimaatambitie van Shell zijn deze aandeelhouders niet overtuigd dat de onderneming voldoende doet om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

In antwoord op mijn vragen laten Van Lanschot Kempen, Robeco, Nationale Nederlanden en PGGM weten dat ze pas tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell bekend zullen maken hoe ze gaan stemmen over de resolutie van Follow This.

De vermogensbeheerders Blue Sky Group, Achmea, MN Services en ABP hebben op moment van schrijven nog niet gereageerd op mijn vragen over Follow This.

Lees hier mijn eerdere verhaal over de steun van Aegon voor Follow This (en de verwachtingen van het stemgedrag van de andere vermogensbeheerders) Lees hier mijn analyse: Wat mis is met Shells bewering dat het de klimaatambities van ‘Parijs’ zal halen Lees hier mijn nieuwsbrief terug: Het Shell-bestuur misleidt aandeelhouders over zijn duurzame ambitie Wil je dit onderwerp volgen? Blijf op de hoogte via mijn wekelijkse mail
Correspondent Democratie & Klimaat