Gastschrijvers

Correspondenten nodigen regelmatig gasten uit om op specifieke thema’s, varierend van popcultuur tot Oost-Europa, hun expertise te delen. Hieronder vind je alle auteurs op een rij.

Yelena Schmitz

Podcastmaker

Yelena Schmitz (1996) studeert Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze schrijft en maakt radiodocumentaires.

Marco te Brömmelstroet

Hoofd Urban Cycling Institute Amsterdam

Marco te Brömmelstroet (1980) onderzoekt de relaties tussen mobiliteit, de stad en de samenleving. Hij is op twitter actief als @fietsprofessor.

Sophie Derkzen

Journalist, gespecialiseerd in Duitsland

Sophie Derkzen is gefascineerd door (internationale) politiek en Duitsland. Eerder was ze redacteur bij Vrij Nederland en werkte ze voor Buitenlandse Zaken in Berlijn. Voor De Correspondent schrijft ze over de staat van Duitsland.

Ruben Mersch

Filosoof

Ruben Mersch (1976) is een Vlaamse filosoof, bioloog en schrijver van non-fictie. Zijn laatste boek gaat over van mening verschillen.

Bram Ebus

Onderzoeksjournalist

Bram Ebus is onderzoeksjournalist en consultant in Latijns Amerika. Zijn reportages over milieuconflicten en mensenrechten verschijnen bij talloze internationale media.

Mira Sys

Onderzoeksjournalist

Mira Sys (1995) is een Belgische freelance onderzoeksjournalist, gespecialiseerd in bodemvervuiling en olie- en gaswinning. Ze studeerde Journalistiek en media aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft o.a. voor De Correspondent en Follow the Money.

Mitchell Esajas

Oprichter The Black Archives

Mitchell Esajas is oprichter van New Urban Collective en The Black Archives. Met De Correspondent organiseert hij de Maand van de Verzwegen Geschiedenis.

Miguel Heilbron

Oprichter The Black Archives

Miguel Heilbron is een van de oprichters van The Black Archives, een nieuw archief rondom zwart erfgoed.

Jessica de Abreu

Oprichter The Black Archives

Jessica de Abreu is bestuurslid van New Urban Collective en mede-oprichter van The Black Archives. Met De Correspondent organiseert ze de Maand van de Verzwegen Geschiedenis.

Hizir Cengiz

Schrijver

Hizir Cengiz (1999) schrijft columns en andere verhalen. In zijn werk, dat onder andere verscheen bij De Groene Amsterdammer, Scholieren.com en Straatnieuws Den Haag/Rotterdam, staat Den Haag centraal.

Pieter Hilhorst

Publicist en actieonderzoeker

Pieter Hilhorst schrijft over mensen die zijn vastgelopen in het bureaucratisch moeras.

Daniel Howden

Journalist, gespecialiseerd in migratie

Daniel Howden werkt voor Refugees Deeply. Hij schrijft regelmatig voor The Economist en The Guardian en was eerder Afrikacorrespondent bij The Independent.

Marcus Pfeil

Onderzoeksjournalist

Marcus Pfeil (1975) is een Duitse onderzoeksjournalist. Hij publiceerde o.a. bij ZEIT, Wirtschaftswoche, SRF, Süddeutsche Zeitung en Wall Street Journal. Pfeil is medeoprichter van de Duitse journalistieke sites Follow the Money en Chapter One.

Chams Eddine Zaougui

Journalist & arabist

Chams Eddine Zaougui is arabist en schrijft analyses voor De Standaard. Hij schrijft ook voor NRC Handelsblad, de Volkskrant en The New York Times. Recent verscheen zijn boek Dictators. Een Arabische geschiedenis.

Thomas Heerma van Voss

Schrijver & journalist gespecialiseerd in hiphop

Thomas Heerma van Voss is schrijver en verhaalt als essayist over het schrijverschap en - als liefhebber - over de ontwikkelingen in de Nederlandse hiphopscene.

Patrick Chalmers

Journalist, gespecialiseerd in democratische vernieuwing

Patrick Chalmers (1966) is journalist en filmmaker, gespecialiseerd in politieke structuren en democratische hervorming op lokaal en globaal niveau. Voorheen werkte hij bij Reuters.

Sara Sprinkhuizen

Data-analist en -visualisator

Sara Sprinkhuizen is data-analist en -visualisator.

Thomas Hebsgaard

Journalist

Thomas Hebsgraad is een Deense journalist woonachtig in Kopenhagen. Hij schrijft over internationale betrekkingen en defensie voor het Deense journalistieke platform Zetland.

Zvezdana Vukojevic

Journalist, gespecialiseerd in de Balkan

Zvezdana Vukojevic is freelance onderzoeksjournalist. Voor uitgeverij Nieuw Amsterdam schrijft zij het boek Op zoek naar Karadzic dat eind dit jaar zal verschijnen.

Foeke Postma

Onderzoeker vrede en veiligheid

Foeke Postma is werkzaam als onderzoeker bij vredesorganisatie PAX, waar hij zich specialiseert op het gebied van humanitaire ontwapening. Daarnaast draagt hij bij aan onderzoekscollectief Bellingcat.

Tamar de Waal

Rechtsfilosoof, gepromoveerd op inburgering in de EU

Tamar de Waal is rechtsfilosoof en schrijft vaak over zaken op het snijvlak van rechten, migratie en integratie.

Frederik Kulager

Journalist, gespecialiseerd in internet en privacy

Frederik Kulager (1991) schrijft over internet, privacy, surveillance en sociale media.

Thomas Oudman

Bioloog

Thomas Oudman is bioloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkt vooral aan kanoeten, kleine wadvogels die elk jaar migreren.

Theunis Piersma

Waddenbioloog

Theunis Piersma is waddenbioloog bij het Koninklijke NIOZ en oogleraar Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is de drijvende kracht achter Global Flyway Network, een internationaal team van onderzoekers dat trekvogels bestudeert.

Jon Henley

Journalist, gespecialiseerd in de Britse politiek

Jon Henley is European Affairs Correspondent bij The Guardian. Hij won meerdere prijzen als Senior Feature Writer en schreef vanuit meer dan 30 landen.

Jan Dirk van der Burg

Fotograaf

Jan Dirk van der Burg (1978) is fotograaf. Met correspondent Marcel van Roosmalen brengt hij Nederland in beeld, vanonder het systeemplafond.

Amade M'charek

Hoogleraar antropologie

Amade M’charek doet onderzoek naar de relatie tussen wetenschap en samenleving op het gebied van genetische diversiteit.

Greta Riemersma

Journalist, gespecialiseerd in vluchtelingen

Greta Riemersma werkte bij de Volkskrant en maakt profilerende interviews voor verschillende media. Met Dick Wittenberg leidt ze het initiatief Nieuw in Nederland.

Larissa Pans

Journalist

Larissa Pans is journalist en historicus. Momenteel schrijft zij een boek over late moeders.

Anja Vink

Journalist, gespecialiseerd in onderwijsongelijkheid

Anja Vink (1963) schrijft sinds 1998 over onderwijsongelijkheid in Nederland. Haar artikelen verschenen onder meer in Vrij Nederland en NRC.

Ilona Dahl

Onderzoeksjournalist

Ilona Dahl is freelance onderzoeksjournalist. Ze schrijft over de gezondheidszorg, met name over jeugdzorg.

Fransje Molenaar

Clingendael Research Fellow

Fransje Molenaar werkt als senior research fellow bij de Conflict Research Unit van het Clingendael Instituut.

Saul van Stapele

Journalist, gespecialiseerd in populaire cultuur

Saul van Stapele is muziekjournalist en schrijft over populaire cultuur, met een bijzondere interesse in jongerencultuur.

Davide Morandini

Journalist

Davide Morandini is documentairemaker. Met Paul Myles doet hij onderzoek naar de kledingindustrie in Bangladesh.

Paul Myles

Onderzoeksjournalist

Paul Myles is redactiechef bij On Our Radar, een organisatie die burgerjournalisten over de wereld traint. Hij werkte eerder als onderzoeksjournalist bij het programma Dispatches van Channel 4 in Engeland.

Antjie Krog

Schrijfster

De Zuid-Afrikaanse Antjie Krog is een gelauwerd dichter, schrijver en academicus. Voor ons schreef ze een prachtig essay over de Zuid-Afrikaanse Ubuntu-filosofie.

Dennis l'Ami

Journalist, gespecialiseerd in undercoverjournalistiek

Dennis l'Ami is freelance journalist en schrijver. Hij laat werkend Nederland zien, van het callcenter tot het distributiecentrum.

George Monbiot

Journalist gespecialiseerd in biologie en klimaatverandering

De Brit George Monbiot is van huis uit zoöloog, en is een ongeëvenaarde journalist: scherp, veelzijdig, en extreem productief.

Miro Lucassen

Journalist, gespecialiseerd in bestuur

Miro Lucassen schrijft over lokaal bestuur, medezeggenschap en mediabedrijven. Voor De Correspondent schrijft hij in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen over lokale politiek.

Dieuwertje Kuijpers

Journalist bij Follow the Money

Dieuwertje Kuijpers is freelance onderzoeksjournalist en schrijft voor Follow the Money over defensie, nationale veiligheid en cybersecurity. Deze herfst promoveert ze als politicoloog aan de Vrije Universiteit .

Matthijs Koot

Technisch security consultant

Matthijs Koot is technisch security consultant bij IT-beveiligingsbedrijf Secura, voorheen bekend als Madison Gurkha.

Marta Arias

Journalist

Marta Arias schrijft vanuit Spanje over politiek, migratie en mensenrechten.

Marijn Kruk

Journalist, gespecialiseerd in Frankrijk

Marijn Kruk is correspondent in Frankrijk. Voor De Correspondent mailt hij met Duitsland-correspondent Wilfred van de Poll in de aanloop naar de Franse en Duitse verkiezingen.

Jaap Meijers

Journalist

Jaap Meijers (1977) schrijft artikelen over wetenschap, economie en techniek. Zijn stukken gaan vaak over de technologie van morgen, van zelfrijdende auto’s tot bestuurbare kakkerlakken en gehackte slimme meters.

Hannah Patchett

Journalist

Hannah Patchett is journalist vanuit Jordanië. Ze deed verslag vanaf de Westelijke Jordaanoever en schreef voor The Jordan Times.

Casper van der Veen

Historicus, gespecialiseerd in Noord-Korea

Casper van der Veen is freelance journalist voor onder meer NRC Handelsblad en OneWorld en Noord-Koreadeskundige en historicus. Hij wil feiten en fictie scheiden over dat gesloten land.

Lisa Dupuy

Journalist

Freelance journalist Lisa Dupuy is voornamelijk geïnteresseerd in (gewapend) conflict en humanitaire crises en de sociale, psychologische en milieu-impact daarvan.

Ludo Hekman

Journalist, gespecialiseerd in Iran, Irak en Afghanistan

Ludo Hekman (198o) is freelance journalist en is een van de oprichters van Lighthouse Reports. Hij werkt veel in het Midden-Oosten voor onder andere Trouw, EenVandaag en BNNVARA.

Frank Westerman

Schrijver

Frank Westerman (1964) is schrijver. Hij studeerde Tropische Landbouw in Wageningen en werkte in de jaren negentig als correspondent voor de Volkskrant (standplaats Belgrado) en NRC Handelsblad (Moskou).

Sem Oxenaar

Onderzoeker energie & duurzaamheid

Sem Oxenaar is verbonden als onderzoeker aan het Dutch Research Institute For Transitions aan de Erasmus Universiteit.

Rick Bosman

Onderzoeker, gespecialiseerd in energietransitie

Rick Bosman onderzoekt de energietransitie en is verbonden aan het Dutch Research Institute for Transitions, Erasmus Universiteit Rotterdam.

Evert Nieuwenhuis

Journalist, gespecialiseerd in duurzaamheid

Hoe voeden we op een duurzame manier de wereld? Die vraag wil voedseljournalist Evert Nieuwenhuis met jullie beantwoorden.

Sophia Jones

Journalist, gespecialiseerd in Afghanistan

Sophia Jones is eindredacteur en journalist voor The Fuller Project for International Reporting. In haar werk geeft ze een stem aan vrouwen. Ze deed dat voor Foreign Policy, Foreign Affairs, The Atlantic, NPR, Elle, Reuters en meer.

Alex Park

Journalist

Alex Park is een Amerikaanse journalist die over ontwikkelingssamenwerking schrijft. Zijn werk verscheen eerder bij onder andere Mother Jones, HuffPost en Grist. Hij werkt momenteel aan een boek over de globale sojaproductie.

Robert Fortner

Journalist

Robert Fortner is een Amerikaanse wetenschapsjournalist die schrijft over wereldgezondheidszorg en de relatie tussen technologie en wetenschap.

Christiaan Triebert

Datajournalist

Christiaan Triebert (1991) is een onderzoeker gespecialiseerd in het verifiëren en analyseren van digitale openbare informatie.

Klaas van Dijken

Journalist, gespecialiseerd in (Zuid-)Soedan

Klaas van Dijken is journalist en schrijft over de situatie in (Zuid-)Soedan.

Emma Lesuis

Journalist & filmmaker

Emma Lesuis wil als documentairemaker weten hoe Faitradewijn gemaakt wordt en Afrikaanse jongens in het Europese voetbal terechtkomen.

Maria Sterkl

Journalist, gespecialiseerd in Oostenrijk

Maria Sterkl is politiek redacteur van de Oostenrijkse krant Der Standard. Ze schrijft ook regelmatig voor het Duitse weekblad Die Zeit. Ze schrijft dan over migratiepolitiek, populisme en extreem rechts en rechtspraak.

Cas Mudde

Politicoloog

Cas Mudde is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Georgia in de VS en onderzoeker aan de Universiteit van Oslo in Noorwegen.

Rick de Gier

Journalist, gespecialiseerd in film

Rick de Gier (1979) werkte vijf jaar als filmjournalist voor de VPRO. Nu schrijft hij stukken voor diverse media.

Sinan Çankaya

Antropoloog, gespecialiseerd in discriminatie en racisme

Antropoloog Sinan Çankaya beschrijft maandelijks een microrevolutie: een moment waarop hij te maken kreeg met vooroordelen, racisme of discriminatie en er iets mee deed.

Mick van Biezen

Schrijver

Mick van Biezen is neerlandicus en politicoloog. Als freelance journalist schrijft hij over internationale politiek.

Linda Bilal

Journalist

De Syrische journaliste Linda Bilal vluchtte anderhalf jaar geleden naar Nederland. Voor De Correspondent schreef ze meerdere verhalen over haar (nieuwe) thuis.

Jaber Baker

Journalist, gespecialiseerd in Syrië

Jaber Baker is Syrisch journalist, filmmaker en schrijver op het gebied van economie en mensenrechten.

Zeynep Şentek

Journalist, gespecialiseerd in Turkije

Zeynep Şentek is een Turkse journalist die vanuit Duitsland schrijft over defensie, mensenrechten, werknemersrechten en democratisering in Turkije.

Peter Tinti

Journalist, gespecialiseerd in migratie

Peter Tinti is een Amerikaanse onafhankelijke journalist die over conflict, veiligheid, mensenrechten en georganiseerde misdaad schrijft.

Cátia Bruno

Journalist, gespecialiseerd in Portugal

Cátia Bruno is een Portugese journalist die voor het online medium Observador werkt. Voor De Correspondent zocht ze uit waarom het populisme geen voet aan de grond komt in haar thuisland.

Martino Lombezzi

Fotograaf

Martino Lombezzi (1977) is fotograaf en historicus. Hij werkt in Italië, de Balkan en het Midden-Oosten.

Jorie Horsthuis

Journalist, gespecialiseerd in de Balkan

Jorie Horsthuis is journalist en politicoloog. Zij schrijft vaak over de Balkan en geeft les over politieke journalistiek en internationale betrekkingen.

James Bridle

Kunstenaar

James Bridle (1980) is een Britse schrijver en artiest die zich bezighoudt met de rol van technologie in de samenleving.

Wim Conings

Sportjournalist

Wim Conings (1990) studeerde communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Hij werkt als sportjournalist voor de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Patricia D. Gomes

Schrijver, gespecialiseerd in Suriname

Patricia D. Gomes is docent, programmamaker en onafhankelijk onderzoeker. Ze organiseerde De Grote Inhaalslag en publiceerde in Tijdschrift voor Geschiedenis, Tijdschrift voor Surinamistiek en Parbode.

Ewald Vanvugt

Schrijver, gespecialiseerd in koloniale geschiedenis

Schrijver en publicist Ewald Vanvugt publiceerde in Playboy, de Volkskrant en Vrij Nederland. Zijn boeken Wettig Opium en Roofstaat deden veel stof opwaaien.

Bas Jacobs

Econoom

Bas Jacobs is hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit en voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde.

Bart Crezee

Journalist, gespecialiseerd in milieu

Bart Crezee is milieuwetenschapper en duikt voor De Correspondent in de wereld van de CO2-compensatie: wat werkt wel en wat niet?

Reggie Baay

Schrijver, gespecialiseerd in Indonesië

Reggie Baay is onafhankelijk onderzoeker en schrijver, gespecialiseerd in de koloniale en postkoloniale geschiedenis en literatuur van het vroegere Nederlands-Indië /het huidige Indonesië.

Daniel Mügge

Hoogleraar Politieke Arithmetiek aan de Universiteit van Amsterdam

Hoogleraar Daniel Mügge onderzoekt de politieke onderbuik van macro-economische cijfers.

Craig Shaw

Onderzoeksjournalist

Craig Shaw is een Britse journalist en Fellow bij het Centre for Investigative Journalism in Londen. Hij is gespecialiseerd in grensoverschrijdend onderzoek naar corruptie en mensenrechten.

Efe Kerem Sözeri

Journalist, gespecialiseerd in Turkije

Efe Kerem Sözeri is een Turkse freelance onderzoeker woonachtig in Nederland.

Karwan Fatah-Black

Slavernij-onderzoeker

Karwan Fatah-Black is onderzoeker en docent aan de Universiteit Leiden. Zijn specialisme is Nederlandse koloniale geschiedenis in het Atlantisch gebied. Voor zijn onderzoek ontving hij in 2016 van de KNAW de Heineken Young Scientist Award.

Han van de Wiel

Journalist, gespecialiseerd in energie & klimaat

Han van de Wiel schrijft als freelance journalist over milieugerelateerde zaken, in het bijzonder over de transitie naar groene energie.

Brian Elstak

Beeldend kunstenaar

Brian Elstak is illustrator. Hij werkt voor De Correspondent, de Volkskrant, het Stedelijk Museum en publiceert bij Das Mag het kinderboek Tori.

Kwennie Cheng

Illustrator

Kwennie Cheng (1989) is redactioneel illustrator en tast haar plaats af binnen de journalistiek aan de hand van beeldverhalen.

Stan de Jong

Journalist, gespecialiseerd in maffia

Stan de Jong is journalist, gespecialiseerd in maffia. Met Koen Voskuil schreef hij naast twee boeken over maffia ook een biografie van Neelie Kroes.

Lia Valero

Journalist, gespecialiseerd in Colombia

Lia Valero is een Colombiaanse (data)journalist werkzaam bij Rutas Del Conflicto, een platform dat het gewapende conflict in Colombia sinds 1982 volgt.

Ronald Nijboer

Schrijver

Ronald Nijboer socioloog en doet onderzoek naar ons verleden met Indonesië.

Daan Borrel

Journalist, gespecialiseerd in seksualiteit

Daan Borrel specialiseerde zich tijdens haar studie Literatuurwetenschap in moderne letterkunde. Ze freelancet voor de krantenwereld en is gefascineerd door seksualiteit en de verhalen die we elkaar daarover vertellen.

Lisa Peters

Journalist, gespecialiseerd in gender

Lisa Peters schrijft over gender. Over hoe onze werkelijkheid wordt bepaald door de heersende ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Manon van den Brekel

Journalist

Manon van den Brekel is journalist en schrijft over migratie naar en binnen Europa en over het Nederlandse koloniale verleden, in het bijzonder over Nederlands-Indië.

Judith Brouwer

Moleculair bioloog

Moleculair bioloog Judith Brouwer zet haar kennis over (epi)genetische mechanismen in om boeiende verhalen te vertellen over wetenschapsinnovatie.

Colette van Nunen

Journalist, gespecialiseerd in inburgering

Colette van Nunen vertelt over integratie van vluchtelingen in Nederland. Ze is klassenassistent in een inburgeringsklas in Oss. Daarover schrijft ze verhalen op De Correspondent en maakt reportages voor Argos.

Rebecca Solnit

Schrijver

Rebecca Solnit toont je de wereld zoals je hem niet eerder in zag in haar literaire essays vol politiek engagement en idealisme.

Anne van der Veen

Journalist

Anne van der Veen is student Technische Planologie en schrijft over technologische innovatie, met een bijzondere belangstelling voor de ethische aspecten ervan.

Nathalie Carpentier

Journalist, gespecialiseerd in dementie

Nathalie Carpentier is journalist en beeldverhalenmaker. Ze schreef in 2012 het boek Verdwaald in het geheugenpaleis, hoe te leven met dementie en schrijft voor De Correspondent meer over dat thema.

Nirit Peled

Filmmaker

Nirit Peled is een filmmaker uit Israël, woonachtig in Nederland. Ze maakt documentaires voor VPRO Tegenlicht en doceert aan de Gerrit Rietveld Academie.

Kristof Clerix

Veiligheidsindustrie

Kristof Clerix (1978) werk als journalist voor Knack. Hij schreef twee boeken over spionage in het hart van Europa en is lid van het International Consortium of Investigative Journalists.

Jan van Tienen

Schrijver

Jan van Tienen (1985) publiceerde onlangs de zoektocht naar het verhaal van zijn familie, Er is niets wat hier nog blijft. Daarvoor was hij hoofdredacteur van VICE en studeerde hij journalistiek.

Sander IJtsma

Data-analist

Sander IJtsma is data-analist. Hij helpt sportcorrespondent Michiel de Hoog bij verhalen en deelt via zijn blog Elf tegen Elf nieuwe data.

Annette Behrens

Fotojournalist

Annette Behrens (1979) is beeldend kunstenaar en werkt met fotografie, video en tekst aan langlopende documentaire projecten.

Hidde Boersma

Journalist, gespecialiseerd in ecomodernisme

Hidde Boersma is een uitstekend wetenschapsjournalist die een reeks verhalen maakt over ecomodernisme. Gaat dat de natuur, het klimaat en de mens redden?

Merel Deelder

Journalist, gespecialiseerd in duurzaamheid

Merel Deelder is een getalenteerde journalist gespecialiseerd in voeding en ethiek. Voor De Correspondent nam ze de documentaire Cowspiracy onder de loep.

Henk Blanken

Journalist, gespecialiseerd in dementie

Henk Blanken schreef voor de Volkskrant en was adjunct-hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden. In 2018 moet zijn boek Achterblijvers uitkomen, over euthanasie bij dementie.

Wilfred van de Poll

Duitsland-correspondent

Wilfred van de Poll mailt vanuit Duitsland met Frankrijkcorrespondent Marijn Kruk.

Marijntje Denters

Redacteur van Zomergasten en Tegenlicht

Marijntje Denters werkt sinds 2005 voor de VPRO, waar ze o.a. research deed voor uitzendingen over de verwevenheid van overheid en industrie.

Floris Akkerman

Journalist, gespecialiseerd in Oekraïne

Floris Akkerman is journalist en Oost-Europadeskundige en schrijft over ontwikkelingen in de voormalige Sovjet-Unie, in het bijzonder over de politieke crisis in Oekraïne.

Maria Hengeveld

Journalist, gespecialiseerd in ontwikkelingssamenwerking

Maria Hengeveld schrijft over ongelijkheid en globalisering en richt zich daarbij vooral op de rol van multinationals.

Anne Schepers

Journalist

Anne Schepers is politicoloog en schrijft als freelance journalist over datavergaring, met speciale aandacht voor de gevolgen voor de privacy van burgers.

Maxim Februari

Publicist

Maxim Februari is schrijver, jurist en ethicus. Hij schrijft columns voor NRC Handelsblad en is lid van het zelfstandig adviescollege DEGAS.

Rik Rutten

Journalist

Rik Rutten probeert simpele vragen te stellen bij grote verhalen over oorlog en ontwikkeling. Waarom gaan buren en landgenoten elkaar te lijf? Waarom juist nu en waarom op die plek?

Roel Griffioen

Onderzoeker, gespecialiseerd in stedelijke planning

Roel Griffioen is journalist en architectuurhistoricus en schrijft over stedelijke planning en bestaansonzekerheid.

Frans van Haandel

Wiskundedocent

Frans van Haandel is eerstegraads docent wiskunde en drs. informatica. Hij is ict-ondernemer en geeft wiskundeles aan de bovenbouw havo/vwo op een middelbare school in Houten.

Hans Duijvestijn

Econometrist

Hans Duijvestijn is een gepensioneerde Tilburgse econometrist die werkzaam was in het onderwijs.

Abdelkader Benali

Schrijver

Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. Hij werd geboren in Marokko en groeide op in Nederland. Hij woont afwisselend in Amsterdam en Tanger.

Willem Schinkel

Socioloog

Willem Schinkel is socioloog en schrijft over depolitisering, utopieën en democratie.

Bina Shah

Journalist

Bina Shah is een Pakistaanse schrijfster die werkt voor The New York Times en het Pakistaanse medium Dawn.

Charisma Pical

Journalist, gespecialiseerd in beeldvorming

Charisma Pical is filmwetenschapper en schrijft over beeldvorming. Wat zeggen beelden in de media over wie we zijn en wat we belangrijk vinden? En: in hoeverre kloppen deze beelden?

Jan Drentje

Onderzoeker politieke geschiedenis

Jan Drentje is Gronings historicus, staatsrechtkenner, Thorbeckespecialist en rector van een school in Zwolle. Regelmatig reageert hij scherp op de Haagse politiek.

Anousha Nzume

Auteur Hallo witte mensen

Anousha Nzume schreef Hallo witte mensen, een handleiding voor het leven in een veranderende wereld waarin mensen van kleur steeds mondiger worden.

Inge Oosterhoff

Journalist

Inge Oosterhoff is freelance schrijver en onderzoeker geïnteresseerd in het blootleggen van onvertelde verhalen, vergeten geschiedenissen en maatschappelijke mythes.

Lasse Skou Andersen

Veiligheidsindustrie

Lasse Skou Andersen (1991) is journalist bij de Deense krant Dagbladet Information.

Sebastian Gjerding

Veiligheidsindustrie

Sebastian Gjerding is journalist bij de Deense krant Dagbladet Information.

Laurens Buijs

Socioloog, gespecialiseerd in homo-emancipatie

Laurens Buijs is sociaalwetenschapper en doet onderzoek naar homo-emancipatie. Met Simone van Saarloos organiseert hij op De Correspondent de Roze Maand.

Dries Muus

Journalist, gespecialiseerd in literatuur

Dries Muus schrijft al jaren over boeken en cultuur, onder meer voor Het Parool. Uit zijn kritieken spreekt behalve eruditie en humor ook vooral heel veel liefde voor literatuur.

Tabitha Speelman

Sinoloog & journalist, gespecialiseerd in China

Tabitha Speelman is sinoloog en Chinakenner en schrijft over maatschappelijke en economische thema's in China. Ze spreekt vloeiend Mandarijn.

Sarah Sluimer

Schrijver, gespecialiseerd in feminisme

Sarah Sluimer is schrijver, programmamaker en freelance journalist en schrijft prikkelende opiniestukken over maatschappelijke thema's.

Marco Martens

Schrijver, spoken word-artiest

Marco Martens schrijft, coacht en treedt op. Voor De Correspondent portretteert hij spoken word-artiesten die leren elkaars angsten en dromen te begrijpen.

Gidi Pols

Journalist

Gidi Pols is journalist en historicus. Hij schrijft over de menselijke economie en de economische mensheid, van flitskrediet tot varkensboeren. In het verleden voor de Volkskrant.

Daan Windhorst

Schrijver

Daan Windhorst is op zoek naar de verhalen achter de verhalen achter de verhalen achter de waan van de dag.

Ivo van Aart

Filmmaker

Ivo van Aart regisseert onder andere films en series, zoals de experimentele dramaserie Suspicious Minds. Voor De Correspondent maakt hij elke maand met Daan Windhorst een dingetje.

Josse de Voogd

Electoraal geograaf

Josse de Voogd is zelfstandig onderzoeker en publicist op het raakvlak van geografie, politiek en samenleving. Hij weet precies hoe er gestemd wordt van Texel tot Vaals.

Abdelkarim El-Fassi

Programmamaker

Abdelkarim El-Fassi is producent en regisseur. De missie van zijn multimediabedrijf Zouka is verhalen van zijn generatie in het Nederlandse DNA krijgen.

Jochem van Staalduine

Journalist

Jochem van Staalduine is journalist. Hij schrijft over economie en Oost-Europa, van corruptie tot kredieten. Zelf heeft hij een forse studieschuld.

Timothy Snyder

Hoogleraar geschiedenis aan Yale University

Timothy Snyder is hoogleraar geschiedenis aan Yale University. Hij publiceerde de gezaghebbende boeken Bloedlanden (2011) en Zwarte aarde (2015).

Eline Westra

Defensie-onderzoeker

Eline Westra is onderzoeker bij de internationale organisatie Airwars, die onderzoek doet naar de luchtoorlog tegen IS in Irak en Syrië.

Lucas Destrijcker

Journalist

Lucas Destrijcker focust zich als journalist graag op thema’s rond migratie, minderheden, conflict en ontwikkeling.

Mahadi Diouara

Journalist, gespecialiseerd in West-Afrika

Mahadi Diouara is een Malinese journalist, fotograaf en cameraman gespecialiseerd in de Sahelregio en Franstalig Afrika.

Bill McKibben

Auteur en milieu-activist

Bill McKibben is een van de invloedrijkste milieu-activisten ter wereld. Voor De Correspondent schrijft hij over klimaatverandering, en wat we nalaten om daar iets aan te doen.

Damian Carrington

Head of Environment at The Guardian

Damian Carrington is head of environment at the Guardian. He has been a journalist for 15 years and previously worked for the Financial Times, New Scientist and BBC News Online.

Malique Mohamud

Schrijver, gespecialiseerd in straatcultuur en stedelijkheid

Malique Mohamud neemt op De Correspondent vriend en vijand mee in de vaak gestigmatiseerde hiphopcultuur - wat hem betreft de mooiste ter wereld.

Jop de Vrieze

Journalist, gespecialiseerd in lifestyle

Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze schrijft over voeding, gezondheid en menselijk gedrag, en zoekt daarbij vooral naar de maatschappelijke en praktisch toepasbare aspecten.

Hanna Nikkanen

Veiligheidsindustrie

Hanna Nikkanen is een Finse onderzoeksjournalist en schrijft onder andere over digitale surveillance en publiceerde eerder vier non-fictieboeken.

Johanna Vehkoo

Veiligheidsindustrie

Johanna Vehkoo is een Finse journalist en de oprichter van het onderzoeksjournalistieke medium Long Play. Ze is gespecialiseerd in het fenomeen nepnieuws en schreef een boek over de toekomst van de journalistiek.

Flavie Halais

Journalist

Flavie Halais schrijft vanuit Canada over internationale politiek en sociaal-maatschappelijke kwesties in het Frans en Engels. Haar werk verscheen eerder in Le Monde Afrique en CityLab.

Coen Simon

Filosoof

Coen Simon is filosoof en publicist en schrijft graag over de paradoxen en clichés in het moderne dagelijkse leven.

Jacopo Ottaviani

Datajournalist

Jacopo Ottaviani is een Italiaanse datajournalist, gespecialiseerd in (grenzeloze) multimediaproducties. Zijn innovatieve verhalen zijn gepubliceerd door onder andere The Guardian, Al Jazeera, Der Spiegel en El País.

Joris van Casteren

Journalist

Joris van Casteren schrijft miniaturen, portretten en reportages over onder andere Marsreizen, de Biblebelt en andere achtergrondwaardige aangelegenheden.

Isabel Nery

Journalist

Isabel Nery werkt al 30 jaar als (literair) journaliste in Portugal. Ze schreef drie boeken, waaronder The Prisoners - Mothers Behind Bars, en won verschillende journalistieke prijzen.

Anabela Natário

Journalist

Anabela Natário (1960) is een Portugese journalist die al langer dan dertig jaar in het vak zit. Ze schreef negen boeken, waaronder zes biografieën van bekende Portugese vrouwen.

Joep Janssen

Architect, gespecialiseerd in delta's

Joep Janssen (1977) is architect, onderzoeker en publicist. Hij raakte gefascineerd door deltasteden en deed daar onderzoek naar in Bangladesh.

Eva Huson

Journalist

Eva Huson is journalist en woont en werkt in Irak. Zij schrijft over conflict, migratie en hulp in het Midden-Oosten en Afrika.

Saskia Houttuin

Journalist

Saskia Houttuin is Nederlands-Frans journalist. Zij werkt voor het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland en schrijft daarnaast over ontwikkelingen in (met name Franstalig) Afrika.

Peter Pelzer

Planoloog

Peter Pelzer onderzoekt en doceert hij hoe stedelijke toekomsten vorm krijgen. Hij is mede-initiatiefnemer en curator van de Post Fossil City Contest: een zoektocht naar nieuwe verbeeldingen voor een stad zonder fossiele brandstoffen.

Wytske Versteeg

Schrijver

Wytske Versteeg werkt aan haar vierde roman. Ook is ze curator van de Post-Fossil City Contest.

Annemiek Prins

Antropoloog, gespecialiseerd in metropolen

Annemiek Prins is cultureel antropoloog en houdt zich bezig met het functioneren en ontsporen van grote steden. Zoals sloppenwijken in Bangladesh.

Anoek Nuyens

Journalist & theatermaker

Met correspondent Lynn Berger schreef theatermaker en journalist Anoek Nuyens over geheimen en archieven. Zelf schreef ze over hulp, armoede en 'het einde van de mens als maat der dingen.'

Chris van 't Hof

Ethisch hacker, technologiespecialist

Voor De Correspondent volgt technologiespecialist Chris van 't Hof ethisch hacker 0xDUDE. Waarom wil die het internet veiliger maken?

Erdal Balci

Journalist, gespecialiseerd in Turkije

Erdal Balci (1969) is in het oosten van Turkije geboren en kwam op elfjarige leeftijd naar Nederland. Na zijn studie aan de Faculteit voor de Journalistiek in Utrecht schreef hij regelmatig voor verschillende bladen.

Ahmet Polat

Fotograaf

Ahmet Polat (1978) woont en werkt in Nederland en Istanbul. Hij werkt voor the New York Times, de Franse en Turkse Vogue, het Rijksmuseum en Foam Fotografiemuseum in Amsterdam.

Michiel Driebergen

Journalist, gespecialiseerd in Oekraïne

Michiel Driebergen is schrijver en journalist en schrijft vanuit Polen en Oekraïne over Midden-Europa.

Eva van Gemert

Socioloog

Zijn al die organisaties die vluchtelingen uit het water vissen niet onderdeel van een dodelijk politiek systeem? Dat betoogt socioloog Eva van Gemert in het Politiek Lexicon dat Willem Schinkel op De Correspondent samenstelt.

Rineke van Houten

Journalist, gespecialiseerd in voedsel

Rineke van Houten is journalist en schrijft als freelancer over voedsel en water.

Naomi Velissariou

Theatermaker

Naomi Velissariou werkt aan een voorstelling over Susan Sontag. Tijdens het voorbereiden kwam ze erachter wat de Amerikaanse denker allemaal te zeggen heeft over de moderne tijd.

Janno Lanjouw

Journalist, gespecialiseerd in voedselbeleid

Janno Lanjouw (1983) studeerde geschiedenis en journalistiek. Hij is mede-oprichter van het Food Film Festival en was coördinator van het Slow Food Youth Network.

Peter Vermeersch

Schrijver & politicoloog

Peter Vermeersch is schrijver, onderzoeker en Balkankenner en schrijft als correspondent over vreemdelingen.

Annemieke Hendriks

Journalist, gespecialiseerd in de tomaat

Annemieke Hendriks is socioloog en doet momenteel vanuit Berlijn onderzoek naar de Europese voedselindustrie, met speciale aandacht voor de tomaat.

Sam Loewenberg

Journalist

Sam Loewenberg is een Amerikaanse journalist die over mondiale gezondheidsproblemen schrijft. Zijn artikelen verschenen in onder andere The Economist, The Guardian, The New York Times en The Lancet.

Rebekka de Wit

Schrijver

Rebekka de Wit is schrijver en theatermaker. In haar roman We komen nog één wonder tekort muntte zij het idee van een Afhankelijkheidsverklaring, dat zij nu voor De Correspondent uitwerkt.

Olivier Van Beemen

Onderzoeksjournalist, gespecialiseerd in Centraal-Afrika

Olivier van Beemen is oud-correspondent in Frankrijk voor onder meer Het Financieele Dagblad en auteur van het boek Heineken in Afrika.

Sarah Haaij

Journalist, gespecialiseerd in ontwikkelingssamenwerking

Sarah Haaij is freelance journalist en schrijft over duurzaamheid en internationale samenwerking.

Ynske Boersma

Journalist, gespecialiseerd in Latijns-Amerika

Ynske Boersma reist door Azië, Midden- en Zuid-Amerika, op zoek naar boeiende en menselijke verhalen die ons het continent beter doen kennen.

Olav Velthuis

Socioloog

Olav Velthuis doet onderzoek op het snijvlak van economische en cultuursociologie, aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor werkte hij als journalist voor de Volkskrant.

Mark Davis

Fotograaf

De fantastische fotograaf Mark Davis gaat op verkiezingsdag door Democratisch en Republikeins New York om een impressie te geven van de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump.

Jurriaan van Eerten

Journalist

Jurriaan van Eerten reist de wereld rond als journalist. Hij schrijft over alles wat hem aangrijpt en probeert altijd te zoeken naar het verhaal achter de statistieken en nieuwsberichten.

Henk van Straten

Schrijver, gespecialiseerd in muziek

Henk van Straten is schrijver en journalist en verbeeldt voor De Correspondent levensverhalen bij foto's van onbekenden.

Zihni Özdil

Historicus

Zihni Özdil wil een culturele omslag in Nederland bewerkstelligen. Waar we kunnen debatteren zónder het over 'allochtone' versus 'echte' Nederlanders hebben.

Jan-Albert Hootsen

Journalist, gespecialiseerd in Latijns Amerika

Jan-Albert Hootsen studeerde journalistiek en Taal en Cultuur en schrijft als journalist over het land waar hij sinds 2009 woont: Mexico.

Robin de Wever

Journalist, gespecialiseerd in religie

Robin de Wever is journalist en schrijft over religie.

Elvira Krithari

Journalist, gespecialiseerd in Griekenland

Elvira Krithari (1988) is een Griekse freelancejournalist die voor het collectief AthensLive schrijft. Ze werkte eerder bij de Griekse publieke omroep en de kranten Naftemporiki en Dromos.

Bernice Notenboom

Klimaatactivist

Bernice Notenboom reist de wereld over om de effecten van klimaatverandering te tonen. Haar nieuwste film Sea Blind gaat over de klimaateffecten van scheepvaart.

Roos van Rijswijk

Schrijver

Roos van Rijswijk debuteerde in 2016 met haar roman Onheilig. Ze schreef verhalen voor literaire tijdschriften en is redacteur van Tirade. Voor De Correspondent schrijft ze over afhankelijkheid.

Stephan Van Duin

Journalist

Vanuit twaalf steden doet wetenschapsjournalist Stephan van Duin dit jaar verslag van het nieuwe werken. We zijn inmiddels gewend aan het idee werk te zien als een middel tot zelfontplooiing, maar is dat wel reëel?

Johann Hari

Journalist, gespecialiseerd in de oorlog tegen drugs

Johann Hari is een Britse journalist die het boek Chasing The Scream: The First and Last Days of the War on Drugs schreef. Op De Correspondent publiceert hij daaruit het relevantste hoofdstuk.

Ray Ndlovu

Journalist, gespecialiseerd in Afrikaans recht

Ray Ndlovu is Zimbabwaans journalist. Voor De Correspondent zocht hij uit hoe het kan dat burgers in veel Afrikaanse landen zo weinig rechtsbijstand hebben. Cruciaal: de wetten zijn niet openbaar.

Edwin van Sas

Journalist

Edwin van Sas is politicoloog en schrijft als journalist over de Nederlandse politiek, met een speciale belangstelling voor nieuwe vormen van politiek bestuur.

Hans Klis

Journalist, gespecialiseerd in Amerika

Hans Klis is scheikundige en schrijft als freelance journalist vanuit zijn woonplaats New York over grote Amerikaanse ontwikkelingen.

Massih Hutak

Rapper, schrijver, ex-vmbo-docent

Massih Hutak was docent op een vmbo-school en is rapper en schrijver. Hij houdt zich bezig met hiphop, onderwijs en discriminatie.

Johannes De Breuker

Journalist, gespecialiseerd in popmuziek

Johannes De Breuker is journalist en schrijft over de verhalen achter de (moderne) muziek.

Marijn Heemskerk

Journalist, gespecialiseerd in prostitutie

Marijn Heemskerk was jarenlang advocaat en doet nu journalistiek onderzoek naar prostitutie. Kan dat ooit een normaal beroep worden?

Ahmet Şık

Journalist, gespecialiseerd in Turkse politiek

Ahmet Şık is een bekroonde Turkse onderzoeksjournalist en auteur. Hij schrijft al 25 jaar over mensenrechten, corruptie bij de overheid en de veiligheidsdiensten in Turkije.

Hans Wetzels

Journalist, gespecialiseerd in globalisering

Hans Wetzels (1982) is freelance journalist. Hij maakt onder meer achtergrondreportages over het voedselsysteem en ontwikkeling.

Katrin Ohlendorf

Journalist

Katrin Ohlendorf is een freelance journaliste uit Keulen. Ze houdt ze zich bezig met politiek-maatschappelijke kwesties en wetenschap, voornamelijk voor Duitse publieke radio en televisie.

Freek Vielen

Regisseur

Freek Vielen is theaterregisseur en afgestudeerd woordkunstenaar. Naast het maken van (journalistieke) radiodocumentaires schrijft hij als insider over de theaterwereld.

Tofik Dibi

Publicist

Tofik Dibi is voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks en schrijft opiniërende stukken over over andere geïnstitutionaliseerde discriminatie.

Roxane van Iperen

Publicist, gespecialiseerd in economie

De Olympische Zomerspelen vinden dit jaar plaats in Rio de Janeiro. Wat doet dat met Brazilië? Publicist Roxane van Iperen neemt jullie meer in een verhalenreeks.

Evelyn Groenink

Onderzoeksjournalist

Evelyn Groenink is Afrikakenner en schrijft als onderzoeksjournalist over de achtergrond van conflicten in verscheidene Afrikaanse landen.

Line Vaaben

Journalist, gespecialiseerd in euthanasie

Wat drijft iemand om zijn familie of kinderen te doden? De Deense journaliste Line Vaaben vroeg het een moeder die haar dochters verloor, en de vader die hen om het leven bracht.

Jurryt van de Vooren

Journalist, gespecialiseerd in sportgeschiedenis

Jurryt van de Vooren is sporthistoricus en schrijft graag over sport, in het bijzonder over de Olympische Spelen.

Simone van Saarloos

Schrijver & literatuurwetenschapper

Als gevierd columniste bij nrc.next deed de jonge Simone van Saarloos al vaak van zich spreken. Nu organiseert ze met socioloog Laurens Buijs een Roze Maand op De Correspondent.

Margriet van Heesch

Cultuurwetenschapper

Margriet van Heesch is cultuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en legt voor de Roze Maand op De Correspondent eindelijk eens uit wat de 'I' inhoudt in LGBTQIA.

Drew Philp

Journalist, met de Amerikaanse onderklasse als specialisme

Journalist Drew Philp liep van Detroit naar Cleveland om Trumpaanhangers nu eens zelf te vragen waarom ze op die presidentskandidaat willen stemmen.

Eliza Kostelanetz Schrader

Schrijver

Schrijfster Eliza Kostelanetz Schrader krijgt met haar vriendin een kind. En schreef daar een uniek essay over.

Lars Dellemann

Journalist

Lars Dellemann (1991) is redacteur bij NOS op 3 en schreef onder meer voor VICE, Spunk en Ons Erfdeel.

Belia Heilbron

Journalist, gespecialiseerd in energie

Belia Heilbron is onderzoeksjournalist en schrijft over de politieke struikelblokken voor de overgang naar groene energie, voorheen als lid van De Energiegroep van De Correspondent.

Ivo van de Wijdeven

Politiek adviseur

Historicus Ivo van de Wijdeven doet onderzoek naar grenzen en brengt zo hun gigantisch invloed in hedendaagse ontwikkelingen en conflicten in kaart.

Maaike Meijer

Genderwetenschapper

Maaike Meijer was hoogleraar genderstudies aan de Universiteit van Maastricht. In de jaren zeventig was ze een van de spreekbuizen van het feminisme.

Clarice Gargard

Journalist, gespecialiseerd in racisme & etniciteit

Clarice Gargard is journalist, presentator en programmamaker. Haar expertise ligt voornamelijk bij identity politics en emancipatie rondom etniciteit, gender en seksualiteit.

Paulien Bakker

Journalist, gespecialiseerd in Irak

Paulien Bakker is journalist en doet sinds 2008 verslag vanuit Irak.

Jessica de Korte

Journalist, gespecialiseerd in reizen

Jessica de Korte (1983) is freelance journalist vanuit Ierland.

Meltem Halaceli

Arabist & schrijver

Meltem Halaceli is een journaliste met diepe kennis van en liefde voor het Midden-Oosten. Ze wil verhalen vertellen die tegen de stroom van negatieve berichtgeving ingaan: verhalen van hoop uit een verscheurde regio.

Jurgen Tiekstra

journalist

Jurgen Tiekstra is neerlandicus en freelance journalist en schrijft portretten van immigranten in Nederland.

Julie Tomlin

Journalist, gespecialiseerd in vrouwenbewegingen

Julie Tomlin schrijft voornamelijk over activisme en vrouwen- en andere sociale bewegingen. Ze deed dat eerder voor The Guardian, New Statesman en Broadly.

Berber Verpoest

Journalist

Berber Verpoest (1983) is een Belgische journalist die zich bezighoudt met uiteenlopende thema’s zoals economie, mensenrechten, energie en ontwikkeling.

Shervin Nekuee

Socioloog & curator

Shervin Nekuee is socioloog, publicist en programmamaker. Hij is auteur van vele essays en artikelen over de multiculturele samenleving en het Midden-Oosten.

Dino Suhonic

LHBTQI-moslimactivist

Dino Suhonic is directeur van Stichting Maruf en schrijft over queer moslims, islam, seksuele diversiteit en genderidentiteit.

Renée Frissen

Analist bij het Instituut voor Publieke Waarden

Renée Frissen onderzoekt de toekomst van de publieke sector en schrijft daarnaast over feminisme.

Daan Marselis

Journalist

Daan Marselis is journalist en schrijft voor De Correspondent over samenleven in Griekenland en Nederland.

Thessa Lageman

Journalist, gespecialiseerd in Tunesië

Journalist Thessa Lageman doet vanuit Tunesië verslag voor Al-Jazeera English, de BBC, De Groene Amsterdammer, De Tijd, Vice en de Volkskrant over geweld en revolutie.

Samya Lamers

Journalist

Samya Lamers (1994) schrijft over technologie, media en sociaal-culturele ontwikkelingen.

Rikko Voorberg

Theoloog & schrijver

Rikko Voorberg vindt dat we weer woedend moeten worden. Die emotie is onterecht in het verdomhoekje beland. In een reeks verhalen onderzoekt hij de scheppende kracht van woede.

Luna van Loon

Journalist, gespecialiseerd in kunst en cultuur

Luna van Loon (1979) is docent en cultuurcriticus. In haar artikelen verbindt ze de kunst- en cultuurgeschiedenis aan het dagelijks leven.

Hazel Healy

Journalist, gespecialiseerd in ebola

Hazel Healy komt regelmatig in Sierra Leone, en heeft zich verdiept in de ebola-epidemie die het land in 2014 trof.

Leontien Aarnoudse

Journalist, gespecialiseerd in voedsel

Leontien Aarnoudse is freelance journalist. Ze schrijft voor diverse media, en met name over voedsel, landbouw en duurzaamheid.

Bram Mellink

Emancipatiewetenschapper

Maatwerk in het onderwijs heeft een keerzijde. Historicus Bram Mellink zal in een reeks verhalen het maatwerkdebat van context proberen te voorzien.

Remmelt de Weerd

Factchecker

Remmelt de Weerd is politiek geograaf en checkt als freelance journalist stellingen en uitspraken uit de media.

Niels Mathijssen

Historicus, gespecialiseerd in beeldvorming

Niels Mathijssen is historicus en schrijft als freelance journalist over beeldvorming omtrent historische gebeurtenissen, waarbij hij zich voornamelijk richt op films.

Josta van Bockxmeer

Journalist, gespecialiseerd in Duitsland

Josta van Bockxmeer woont sinds 2008 in Berlijn, waar ze over Duitsland, klimaatverandering, wetenschap en cultuur schrijft.

Femke Halsema

Correspondent Samenleving & cultuur

Femke Halsema schrijft over de actualiteit en/of populaire cultuur. Daarnaast beveelt ze regelmatig boeken, films en artikelen aan.

Hagar Jobse

Journalist

Hagar Jobse beschrijft vanuit Madrid de Spaanse politieke en maatschappelijke veranderingen. Van binnenuit wil ze die twee zaken toegankelijk en begrijpelijk maken.

Thijs Middeldorp

Campagnevoerder & schrijver

Thijs Middeldorp is mede-eigenaar van campagne- en ontwerpbureau Partizan Publik en geïnteresseerd in rechten voor dingen, dieren en natuur. Daar schrijft hij ook over.

Herman van Gunsteren

Politicoloog

Herman van Gunsteren is emeritus hoogleraar Politieke Theorieën en Rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden.

Matthias Vangenechten

Journalist, gespecialiseerd in wielrennen

Matthias Vangenechten (23) is voltijds wielerliefhebber en schrijft in die hoedanigheid over de ironie van het wielrennen voor Extrasport en Het is Koers.

Wester van Gaal

Journalist, gespecialiseerd in het klimaat

Wester van Gaal is klimaatjournalist en geïnteresseerd in ideeën die gestalte geven aan een nieuwe verhouding tussen mens en natuur. Zoals: geo-engineering.

Fernande van Tets

Arabist & politicoloog

Fernande van Tets is politicoloog en Arabist en schrijft als freelance journalist over de Arabische wereld, met name over het conflict in Syrië.

Yermi Brenner

Journalist, gespecialiseerd in racisme en etniciteit

Yermi Brenner is een freelance journalist uit Berlijn. Hij schrijft over migratie, integratie en andere internationale vraagstukken. Hij schrijft regelmatig voor Al Jazeera en Amerikaanse media.

Juliette Rousselot

Journalist

Juliette Rousselot is een Franse freelance journalist en onderzoeker. Ze woonde in Nepal en Cambodia en is gespecialiseerd in mensenrechten, ontwikkeling en migratie.

Milou van der Zwan

Journalist, gespecialiseerd in geneeskunde

Milou van der Zwan, geneeskundige en journalist, onderzoekt de toenemende technologisering van de zorg. Wat betekent het als robots een grotere rol in het ziekenhuis krijgen?

Else Siemerink

Erfgoedspecialist

Else Siemerink is kunsthistoricus en erfgoedspecialist. Als freelancer schrijft ze voor tijdschriften over kunst en vormgeving in de publieke ruimte, buiten de museummuren.

Hanne Couderé

Journalist

Hanne Couderé is politicoloog en reist als freelance journalist door Azië, waar ze voor De Correspondent bericht over heroïne.

Ellen Mangnus

Journalist, gespecialiseerd in ontwikkelingssamenwerking

Ellen Mangus is werkzaam bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen en kenner op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

Guus Ritzen

Journalist

Beginnend journalist Guus Ritzen deed met Amber Kortzorg en Rosalyn Saab langdurig onderzoek naar de technologie die banken gebruiken. Want hoe kan het toch dat die zo vaak storingen geeft?

Marlies van Eck

Juridisch adviseur

Marlies van Eck is juridisch adviseur bij de Belastingdienst en promovendus. Ze geeft tips om juridisch geheimschrift te ontsleutelen.

Luuk Mulder

Journalist, gespecialiseerd in Noorwegen

Luuk Mulder (1986) is journalist en schrijft over Scandinavië.

Peter Speetjens

Journalist

Peter Speetjens woont en werkt vanuit Beiroet. India is echter zijn grote liefde. Hij schrijft met oog voor de geschiedenis over de actualiteiten in dit grote, belangrijke, maar onbekende land.

Jair Stein

Radio- en podcastmaker

Jaïr Stein is radiomaker en schrijft als freelance journalist over de gevolgen van spam.

Tanja Matic

Journalist

Tanja Matic is journalist en schrijft over de processen bij het Joegoslaviëtribunaal.

Tan Tunali

Journalist, gespecialiseerd in Turkije

Tan Tunali was tussen 2013 en 2016 Turkijecorrespondent en werkt momenteel als Martin van Amerongen-fellow bij De Groene Amsterdammer.

Laura Starink

Journalist, gespecialiseerd in Oekraïne

Ik ben de komende maanden jullie gids door het land waar Nederlanders op 6 april 2016 in een referendum een oordeel over mogen vellen.

Fleur Launspach

Journalist, gespecialiseerd in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika

Fleur Launspach is documentairemaker en schrijft als journalist over ontwikkelingen in Afrika, in het bijzonder over de grotere politieke en sociale conflicten in de regio.

Addie Schulte

Journalist

Addie Schulte(1965) is freelance journalist. Hij houdt zich onder andere bezig met het denken over de toekomst en de impact van technologische veranderingen.

Kikonyogo Kivumbi

Homo-activist in Oeganda

Kikonyogo Kivumbi is journalist en schrijft over zijn thuisland Oeganda, met name over de homo-emancipatie aldaar.

Anke Meijer

Journalist, gespecialiseerd in Amerikaanse popcultuur

Anke Meijer is freelance journalist en schrijft vanuit New York over film en televisie in de Verenigde Staten, met een bijzondere voorliefde voor series.

René ten Bos

Organisatiewetenschapper

René ten Bos (1959) is filosofiehoogleraar, is geïnteresseerd in kritische managementtheorieën en heeft gepubliceerd over organisatie-ethiek, strategisch management en genderstudies.

Cole Moreton

Journalist

Cole Moreton zoekt als schrijver en journalist naar wie wij zijn en waar we in geloven. Zijn interviews verschijnen in Event, Mail on Sunday en The Independent.

Eduard Cousin

Journalist, gespecialiseerd in Egypte

Eduard Cousin werkt vanuit Caïro en wil de revoluties en razendsnelle ontwikkelingen in Egypte in beeld brengen.

Menno van den Bos

Journalist

Menno van den Bos is antropoloog en freelance journalist. Hij studeerde cum laude af op een onderzoek naar de ervaringen van niet-westerse politici in Rotterdam.

Carl Stellweg

Journalist, gespecialiseerd in het Midden-Oosten

Carl Stellweg reisde voor het AD jaren door het Midden-Oosten. Nu is hij als mede-oprichter van het Grote Midden Oosten Platform actief in het begrijpelijk en toegankelijk maken van die regio.

Derk Loorbach

Professor socio-economische transities

Derk Loorbach is wetenschapper en heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken van en schrijven over de transitie naar een duurzame economie.

Marijke Libert

Journalist

Marijke Libert begon als vaste journalist bij De Morgen, maar wrikte zich los. Blijft als journalist en opgejaagd schrijver aan vertelling doen in krant, boek en magazine.

Rodaan Al Galidi

Schrijver

Rodaan al Galidi's roman Hoe ik talent voor het leven kreeg is gebaseerd op zijn tijd in een asielzoekerscentrum. In zeven delen publiceert De Correspondent daaruit voor.

Gloria Wekker

Gender- en etniciteitwetenschapper

Gloria Wekker is als genderprofessor met emeritaat een groot kenner van gender- en racismeproblematiek. Voor De Correspondent schrijft ze over de zogenoemde 'witte onschuld.'

Frank Provoost

Journalistie, gespecialiseerd in popmuziek

Frank Provoost is neerlandicus en tekent als cultuurjournalist opmerkelijke verhalen op uit de wereld van de popmuziek.

Inki de Jonge

Journalist

Inki de Jonge maakt interviews en verhalende journalistiek. Via mensen probeert zij complexe onderwerpen toegankelijk te maken.

Johannes von Engelhardt

Mediawetenschapper

Johannes von Engelhardt is mediawetenschapper. Hij doet onderzoek naar reacties op mediabeelden van humanitaire rampen en werkt als freelancer voor verschillende ontwikkelingsorganisaties.

Emy Koopman

Publicist

Emy Koopman is promovendus en doet als freelance journalist het liefst verslag van plekken in de wereld waar men liever niet komt.

Ramsey Nasr

Schrijver

Ramsey Nasr (1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler van deels Palestijnse komaf.

Luke Dale-Harris

Onderzoeksjournalist

Luke Dale-Harris wil als onderzoeksjournalist corruptie, landroof en milieucriminaliteit blootleggen. Dat levert onthullende verhalen op die internationaal gepubliceerd worden.

Jeroen van Raalte

Journalist & historicus

Jeroen van Raalte is historicus en schrijft als freelance journalist over de rol van technologie in de samenleving en de ideologieën die daaraan ten grondslag liggen.

Pauline Bax

Journalist, gespecialiseerd in West-Afrika

Pauline Bax is journalist en schrijft als correspondent over Afrikaanse landen.

Eva Hilhorst

Tekenend journalist

Eva Hilhorst is tekenend journalist en schrijft over de rol van beeld in de journalistiek.

Gijsbert Werner

Promovendus op samenwerking

In dit artikel leggen Gijsbert Werner en zijn collega de vinger op de zere plek: het gaat niet alleen om onvermijdbare, maar juist ook om vermijdbare ongelijkheid. Een terechte knuppel in het hoenderhok.

Hanco Kolk

Striptekenaar

Hanco Kolk maakt een serie beeldverhalen over de ontstaansgeschiedenis van iconen in de westerse verhalencultuur.

Rik Zaal

Journalist, gespecialiseerd in Groningen

Rik Zaal is journalist en columnist en schrijft over de problematiek van de gaswinning in Groningen, de provincie waar hij sinds twee jaar onregelmatig woonachtig is.

Rianne Lachmeijer

Onderzoeksjournalist, gespecialiseerd in technologie

Rianne Lachmeijer deed lang onderzoek naar tbs'ers in de media. Ze kwam erachter dat incidenten de beeldvorming bepalen en zo ineffectief beleid.

Nafiss Nia

Dichter & filmmaker

Nafiss Nia is filmmaker en dichter. Ze vluchtte ooit vanuit Iran naar Nederland en zet graag haar ervaringen en kennis in om vluchtelingen zo humaan mogelijk op te vangen.

Manuel Buitenhuis

Econoom

Manuel Buitenhuis doet als filosoof en econoom onderzoek naar de geschiedenis van de economische wetenschap.

Jamal Ouariachi

Schrijver

Jamal Ouariachi onderzoekt als schrijver voor De Correspondent andere eindes van de wereld.

Doro Wiese

Literatuurwetenschapper

Doro Wiese is kenner van de wereldliteratuur en inheemse literatuur. In haar werk legt ze postkoloniaal onrecht bloot.

Dirk Vis

Schrijver

Dirk Vis zoekt middels fictie naar een betere toekomst.

Ot van Daalen

Advocaat & privacy-activist

Ot van Daalen is privacyadvocaat en schrijft als deskundige over privacywetgeving.

Hanna Bervoets

Schrijver

Hanna Bervoets is schrijver en columnist, ze schrijft essays over populaire cultuur en fictie.

Peter Koop

Journalist, gespecialiseerd in afluisterdiensten

Peter Koop is jurist en schrijft als deskundige over de NSA-documenten die Edward Snowden naar buiten bracht.

Cees Wiebes

Politicoloog, gespecialiseerd in inlichtingendiensten

Cees Wiebes is een van de meest vooraanstaande inlichtingenexperts van Nederland en schrijft over de verhouding van politiek Den Haag tot de Nederlandse en buitenlandse inlichtingendiensten.

Ellyn van Valkengoed

Journalist

Ellyn van Valkengoed schrijft goed geïnformeerd en bevlogen over klimaat en duurzaamheid. Ze won met een essay de schrijfwedstrijd Parlement van de Dingen.

Fien Veldman

Schrijver

Fien Veldman deed mee aan de schrijfwedstrijd het 'Parlement van de Dingen.' Tussen de vele honderden inzendingen viel haar originele bijdrage direct op.

Tessa Colen

Journalist

Tessa Colen is journalist en deed onderzoek naar journalistieke start-ups in Colombia. Ze wil weten hoe je de macht het effectiefst kunt controleren.

Jonathan Katz

Journalist, gespecialiseerd in ontwikkelingshulp

Jonathan Katz maakt onthullende journalistiek over noodhulp. Zijn scherpe verhalen kantelen debatten en bieden inzicht in een ondoorzichtige wereld.

Jurriën Hamer

Onderzoeker politieke filosofie

Jurriën Hamer is filosoof en probeert de (academische) filosofie toegankelijk te maken voor een breder publiek.

Femke Kaulingfreks

Antropoloog

Femke Kaulingfreks kent het Amerikaanse gevangeniswezen als docent van binnenuit. Ze denkt graag na hoe dat beter georganiseerd kan worden.

Michel Robles

Onderzoeksjournalist, gespecialiseerd in milieu

Michel Robles is wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in duurzaamheid. Hij beoefent constructieve journalistiek: niet alleen problemen beschrijven, maar ook mogelijke oplossingen.

Lisa Koetsenruijter

journalist

Lisa Koetsenruijter is freelance journalist en schrijft voor De Correspondent onder andere over nieuwe anticonceptiemiddelen en euthanasie.

Tim Vernimmen

Bioloog & wetenschapsjournalist

Tim Vernimmen studeerde biologie, werkt als wetenschapsjournalist, en maakte een zomerreeks over hoe wij, Homo sapiens, werden wie we zijn.

Philip Huff

Schrijver

Philip Huff is een Nederlandse schrijver. Voor De Correspondent schrijft hij ondere andere over welke dingen in het leven de moeite waard zijn, juist doordat ze moeite kosten.

Daphné Dupont-Nivet

Journalist

Daphné Dupont-Nivet is politicoloog en historicus en schrijft als freelance journalist over politiek, innovatie en voedsel.

Birte Schohaus

Mediawetenschapper

Birte Schohaus doet onderzoek naar talkshows en schrijft daarover voor diverse media.

Hind Fraihi

Journalist, gespecialiseerd in de (radicale) islam

Hind Fraihi is een Belgische freelance onderzoeksjournalist en schrijft over het (opkomende) feminisme in de Arabische wereld.

Anne Elzinga

Journalist

Anne Elzinga is freelance journalist en schrijft over psychologie, lifestyle en opvoeding.

Huib de Zeeuw

Arabist & journalist, gespecialiseerd in het Midden-Oosten

Huib de Zeeuw is politicoloog en schrijft als journalist over energie, geopolitieke conflicten in het algemeen en die in het Midden-Oosten in het bijzonder.

Rutger Lemm

Schrijver

Rutger Lemm is schrijver en komiek. In zijn essays schrijft hij vaak vanuit een persoonlijk perspectief over de ongemakken van het moderne leven.

Pepijn van Eeden

Historicus, gespecialiseerd in Europese geschiedenis

Pepijn van Eeden is historicus en politiek wetenschapper. Hij schrijft voornamelijk interviews met politieke denkers.

Rianne van der Molen

Journalist

Rianne van der Molen is freelance journalist en schrijft over film, horeca, muziek en leven, met speciale interesse voor nieuwe trends van duurzaamheid.

Jan De Deken

Journalist

Jan De Deken is freelance journalist en reist de wereld rond om opmerkelijke verhalen op te tekenen, onder meer over kinderhandel in Afrika.

Frank Heinen

Schrijver, gespecialiseerd in wielrennen

Frank Heinen is neerlandicus en schrijft als journalist en columnist over sport, naast voetbal vooral over zijn grote liefde wielrennen. Ook bespreekt hij regelmatig literaire sportboeken.

Merijn Oudenampsen

Socioloog

Merijn Oudenampsen is socioloog en politicoloog en schrijft als freelance journalist over ideologische stromingen in de Nederlandse politiek.

Karolien van Wijk

Journalist, gespecialiseerd in openbaar vervoer

Karolien van Wijk is freelance journalist en schrijft over het openbaar vervoer.

Douwe Schmidt

Privacy-activist

Douwe Schmidt is techno-activist en onderzoekt welke digitale sporen internetgebruikers achterlaten en hoe zij die beter kunnen beschermen.

Annabell Van den Berghe

Journalist, gespecialiseerd in het Midden-Oosten

Annabell van den Berghe is Midden-Oostenkenner en Arabist en schrijft over conflicten en ontwikkelingen in de Arabische wereld.

Lex Rietman

Journalist, gespecialiseerd in Spanje

Lex Rietman is feelance journalist en schrijft over ontwikkelingen in Spanje.

Mitra Nazar

Journalist, gespecialiseerd in de Balkan

Mitra Nazar studeerde letteren en sociologie en schrijft als freelance journalist over de Balkan.

Kim Oskam

Historicus, gespecialiseerd in genocide

Kim Oskam is freelance onderzoeker, schrijver en genocidedeskundige. Ze schrijft voor De Correspondent vooral over de nasleep van de Bosnische oorlog.

Evelien Veldboom

Journalist & antropoloog

Evelien Veldboom is antropoloog en doet als freelance journalist samen met onder meer Marieke Meesters, Tessa Colen en Fleur Willemsen onderzoek naar zee-exploitatie en de gevolgen voor het milieu.

Mira Zeehandelaar

Journalist

Mira Zeehandelaar is politicoloog en schrijft als freelance journalist over Litouwen.

Mathijs Boom

Historicus, gespecialiseerd in het klimaat

Mathijs Boom is filosoof en historicus en schrijft over klimaatverandering en biodiversiteit.

Jenne Jan Holtland

Journalist

Jenne Jan Holtland is historicus en schrijft als journalist over belangwekkende ontwikkelingen op het Afrikaanse continent.

Merel Ligtelijn

Journalist

Merel Ligtelijn is sociaal geograaf en schrijft als journalist over olie in Alaska.

Rena Netjes

Journalist, gespecialiseerd in Noord-Afrika

Rena Netjes is arabist en journalist. Ze is gespecialiseerd in het Midden-Oosten en schreef eerder voor Het Parool, NRC Handelsblad, Newsweek en The New York Times.

Edward Geelhoed

Journalist, gespecialiseerd in Griekenland

Edward Geelhoed is journalist en schrijft vanuit Athene over de politieke ontwikkelingen in Griekenland.

Thijs Kleinpaste

Schrijver & historicus

Thijs Kleinpaste is historicus en schrijft als essayist stukken met een politiek-filosofische inslag.

Niels Posthumus

Journalist, gespecialiseerd in zuidelijk Afrika

Niels Posthumus is journalist en schrijft met name over Afrika. Zijn standplaats is Zuid-Afrika.

Graeme Wood

Politicoloog

Graeme Wood is politicoloog aan Yale University en schrijft als journalist over religieuze conflicten, in het bijzonder over IS in Syrië en Irak.

Els van Driel

Documentairemaker

Els van Driel is theoloog en documentairemaker en schrijft als freelance journalist over migratie en mensenrechten, momenteel met aandacht voor Afrikaanse migranten in Italië.

Maarten Dallinga

Journalist

Maarten Dallinga is socioloog en schrijft als journalist onder andere graag over taboes.

Jantine Wijnja

Journalist

Jantine Wijnja is kunstenaar. Voor De Correspondent verbleef ze een week in het Groningse Loppersum en schreef daar over de aardbevingen.

Jan Sluyterman

Journalist & natuurkundige

Jan Sluyterman is natuurkundige en politicoloog en schrijft voor De Correspondent met name over de Verenigde Naties.

Brechtje Keulen

Journalist

Brechtje Keulen is scandinavist en schrijft als journalist over Noord-Europa, met een bijzondere belangstelling voor migratie.

Roos Menkhorst

Journalist

Roos Menkhorst is cultuurwetenschapper en schrijft als freelance journalist over de ontwikkelingen in Oost-Duitsland na de val van het IJzeren Gordijn.

Johannes Makar

Journalist, gespecialiseerd in het Midden-Oosten

Johannes Makar is politicoloog en duidt de onlusten in het Midden-Oosten, van Jemen tot Egypte.

Eva Zuiderveld

Journalist

Eva Zuiderveld is neerlandicus en schrijft als freelance journalist over sociale kwesties in de twee noordelijkste provincies van het land.

Helmut Boeijen

Documentairemaker

Helmut Boeijen is documentairemaker en schrijft als freelance journalist over popcultuur, met speciale aandacht voor het succes van documentaires.

Theo Dersjant

Journalist, gespecialiseerd in waterschappen

Theo Dersjant is journalist en schrijft over de bestuurlijke inrichting van Nederland.

Liza Boyd

Journalist & politcoloog

Liza Boyd is een Amerikaanse politicoloog en journalist. Voor De Correspondent schreef ze over de logistiek achter de terugtrekking uit oorlogen.

Mars van Grunsven

Journalist, gespecialiseerd in Amerika

Mars van Grunsven is journalist en schrijft over de Verenigde Staten, met een speciale interesse in de Amerikaanse politiek.

Thomas Muntz

Journalist, gespecialiseerd in energie

Thomas Muntz is politicoloog en filosoof en schrijft als onderzoeksjournalist onder meer over het politieke spel omtrent het energie- en klimaatbeleid in Europa, voorheen als lid van De Energiegroep.

Ralf de Jong

Journalist, gespecialiseerd in politiek

Ralf de Jong is politicoloog en schrijft als freelance journalist over (met name regionale) politiek.

David Oranje

Journalist

David Oranje is freelance journalist en schrijft over ontwikkelingen in het Midden-Oosten, met bijzondere belangstelling voor de oorlog in Syrië en de neerslag daarvan op de regio.

Scott Rosenberg

Journalist

Scott Rosenberg is technologiejournalist en schrijft over moderne technologieën, zoals de Bitcoin.

Maaike de Visser

Journalist

Maaike de Visser werkt als trainer, coach en consultant en heeft een voorliefde voor schrijven. Gecombineerd met haar nieuwsgierigheid leidde dit tot een verkenning van het zelfverkozen levenseinde.

Thomas Smolders

Blogger, gespecialiseerd in nieuwe media

Thomas Smolders is communicatiewetenschapper en schrijft als journalist over nieuwe media.

Ewoud Poerink

Journalist, gespecialiseerd in kinderopvang

Waar beleid betrekking heeft op kinderen, moet het kind op de eerste plaats staan. Waar dit niet het geval is, zet Ewoud Poerink zich in politici en ouders te overtuigen dit wel te doen.

Eva Schram

Journalist

Eva Schram is politicoloog en schrijft als onderzoeksjournalist over Afrikaanse migratie en handel in relatie tot het Westen, in samenwerking met Sanne Terlingen en Adriana Homolova.

Frederiek Lommen

Journalist, gespecialiseerd in Griekenland

Frederiek Lommen is Griekenlandkenner en schrijft over politieke en culturele kwesties in het mediterrane land.

Frank Huysmans

Hoogleraar bibliotheekwetenschap

Frank Huysmans is bijzonder hoogleraar bibliotheekwetenschap in Amsterdam en onderzoekt de rol van media, informatie en cultuur in het publieke domein, waaronder ideeën over vrijheid.

Annerijn Vink

Journalist

Annerijn Vink is politicoloog en econoom en schrijft als freelance journalist over Europese economische politiek, met speciale interesse voor vakbonden.

Inge Mutsaers

Bioloog

Inge Mutsaers is biologe en schrijft over gezondheid en het menselijke lichaam.

Eva Ludemann

Journalist

Eva Ludemann is freelance journalist en schrijft - vanuit het Midden-Oosten - over de ontwikkelingen in de regio sinds de volksopstanden van de Arabische Lente.

Ola Lanko

Fotograaf

Ola Lanko is beeldend kunstenaar en schrijft over wat beeld met een mens doet.

Masja Schakenbos

Psychotherapeut

Masja Schakenbos is therapeut en ze schrijft vanuit een kritisch oogpunt over de geestelijke gezondheidszorg.

Merel Boers

Journalist, gespecialiseerd in voedsel

Merel Boers is historicus en schrijft als journalist over voedsel.

Arthur van den Boogaard

Journalist, gespecialiseerd in voetbal

Arthur van den Boogaard is sportjournalist en schrijft als liefhebber over sleutelmomenten in de nationale sport.

Daan Heerma van Voss

Schrijver

Daan Heerma van Voss is schrijver en doet aanbevelingen voor verhalenbundels. Ook schrijft hij over muziek en film.

Marit de Looijer

Student Internationale Ontwikkeling

Marit de Looijer is masterstudent International Development en schrijft over de levens van vluchtelingen in Libanon.

Anne Helmond

Onderzoeker nieuwe media

Anne Helmond is universitair onderzoeker en schrijft over datahonger op het web, met een bijzondere interesse voor Facebook.

Jelte Timmer

Technologie-onderzoeker

Jelte Timmer werkt bij het Rathenau Instituut als onderzoeker Technology Assessment en schrijft graag over moderne technologie, zoals apps.

Martijn Kleppe

Foto-onderzoeker

Martijn Kleppe is postdoctoraal onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Vrije Universiteit Amsterdam en schrijft over beeld.

Jutta Chorus

Journalist, gespecialiseerd in radicalisering

Jutta Chorus is journalist en schrijft veel over radicalisering.

George Turner

Onderzoeksjournalist, gespecialiseerd in belastingen

George Turner is financieel onderzoeksjournalist en schrijft over belastingontduiking en illegale geldstromen in ontwikkelingslanden.

Pepijn Vloemans

Schrijver, werkzaam in de duurzame energiesector

Pepijn Vloemans is medewerker van het groene energiebedrijf Fastned en schrijft veel over duurzaamheid.

Daan Ballegeer

Journalist

Daan Ballegeer is econoom en schrijft als journalist vooral over macro-economie, centraalbankbeleid, de eurozone en de vreemde eend in de bijt… kunst.

Hsin-Chi Berenst

Journalist

Hsin-Chi Berenst is mediëvist en docent Engels en schrijft als journalist onder meer over de emancipatie van homoseksuelen.

Constant Hijzen

Onderzoeker inlichtingendiensten

Constant Hijzen is historicus en inlichtingenexpert en schrijft over de Nederlandse inlichtingendiensten, met speciale aandacht voor (het gebrek aan) het politieke en maatschappelijke debat daarover.

Nico Kennes

Journalist

Nico Kennes is muzikant en schrijft als freelance journalist over popmuziek.

Arita Baaijens

Schrijver

Arita Baaijens is schrijver en verhaalt vanuit afgelegen gebieden in Centraal-Azië over de mens in ongerepte natuur.

Joost de Vries

Schrijver

Joost de Vries is schrijver en journalist en publiceert over kunst en cultuur.

Anne Geene

Beeldend kunstenaar

Anne Geene is fotograaf en duikt voor De Correspondent in het archief van het Nederlands Fotomuseum, op zoek naar opmerkelijke flora en fauna.

Jaap Tielbeke

Journalist & filosoof

Jaap Tielbeke is filosoof en schrijft als freelance journalist over internationale ontwikkelingen, met een bijzondere interesse in Latijns-Amerika.

Martijn Stronks

Promovendus in migratierecht

Martijn Stronks is jurist en filosoof. Hij schrijft over de finesses van het vreemdelingenrecht.

Tamara Woestenburg

Journalist & muzikant

Tamara Woestenburg is freelance journalist en schrijft over de veranderingen in het Nederlandse zorgstelsel.

Nadia Ezzeroili

Journalist

Nadia Ezzeroili is journalist en schrijft over media en discriminatie.

Laila Ezzeroili

Journalist

Laila Ezzeroili is politicoloog en schrijft over emancipatie van Marokkaanse vrouwen.

Niña Weijers

Schrijver & literatuurwetenschapper

Niña Weijers is schrijfster en bespreekt kunst en literatuur.

Josee Koning

Journalist

Josee Koning is schrijver en bericht voor De Correspondent vanuit Schotland over de mogelijke gevolgen van Schotse onafhankelijkheid.

Okay Pala

Publicist

Okay Pala vertegenwoordigt Hizb ut-Tahrir in de media. Dus ook bij ons.

Nienke de Haan

Journalist & antropoloog

Nienke de Haan is antropoloog en schrijft als freelance journalist onder andere over het gevangeniswezen.

Bob de Graaff

Hoogleraar inlichtingendiensten

Als hoogleraar inlichtingen- en veiligheidsstudies schrijft Bob de Graaff over de geschiedenis van de Nederlandse inlichtingendiensten en terrorisme, in het bijzonder IS.

Marc Couwenbergh

Journalist, gespecialiseerd in kunst

Marc Couwenbergh is politicoloog en schrijft als journalist over Europese geschiedenis en kunst.

Jan Postma

Schrijver

Jan Postma is politicoloog en fotograaf en schrijft het liefst literaire en associatieve essays.

Joep Schrijvers

Historicus, gespecialiseerd in leiderschap

Joep Schrijvers is een autoriteit op het gebied van leiderschap en schrijft over de wijze waarop huidige leiders handelen of zouden moeten handelen.

Nienke van Atteveldt

Neurowetenschapper

Nienke van Atteveldt is neurowetenschapper en schrijft in die hoedanigheid over allerlei vraagstukken rondom het menselijke brein.

Chris Klomp

Rechtbankjournalist

Chris Klomp is journalist, met een specialisatie in rechtbankverslaggeving en criminaliteit. Hij schrijft vooral over het veiligheidsbeleid van de Nederlandse overheid.

Carolien Roelants

Journalist, gespecialiseerd in het Midden-Oosten

Carolien Roelants is journalist en schrijft al meer dan dertig jaar over het Midden-Oosten. Ze duidt voor De Correspondent op onregelmatige basis de grote ontwikkelingen in die regio.

Sanne de Boer

Journalist, gespecialiseerd in Italië

Sanne de Boer is journalist en schrijft over Italië, met name over het zuiden (waar ze woont).

Jeroen Wolbers

Organisatiewetenschapper

Jeroen Wolbers is postdoctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijft over de wijze waarop noodhulp georganiseerd zou moeten worden.

Sara Chitambo

Journalist, gespecialiseerd in Zuid-Afrika

Sara Chitambo is journaliste en schrijft over haar thuisland Zuid-Afrika.

Joseph Turow

Communicatiewetenschapper

Joseph Turow is hoogleraar communicatie en schrijft over de wenselijkheid van databewustzijn.

liedewij loorbach

Journalist, gespecialiseerd in duurzaamheid

Liedewij Loorbach is freelance journalist en schreef voor De Correspondent over allerhande hoopgevende initiatieven in Nederland.

Mireille Hildebrandt

Technologiewetenschapper

Mireille Hildebrandt is hoogleraar Smart Environments, Data Protection and the Rule of Law. Ze schrijft over de invloed van robots op onze privacywetgeving.

Frederik Borgesius

Onderzoeker Instituut voor Informatierecht Amsterdam

Frederik Zuiderveen Borgesius is academisch onderzoeker en schrijft over de juridische kwesties op het web, in het bijzonder over het privacyrecht.

Sander Wirken

Documentairemaker

Sander Wirken is jurist en politicoloog en schrijft als freelance journalist over Guatemala.

Auke Hulst

Romanschrijver

Auke Hulst is schrijver en doet verslag van zijn reizen, vaak in de voetsporen van zijn literaire helden.

Hans de Zwart

Privacyactivist, directeur Bits of Freedom

Hans de Zwart, directeur van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, houdt zich bezig met online privacy en verhaalt daarover in historisch perspectief.

Jan Jager

Journalist, gespecialiseerd in steden

Jan Jager is planoloog en journalist en schrijft vanuit die expertise over grote steden.

Maurits Reijnoudt

Journalist & fotograaf

Maurits Reijnoudts is freelance journalist en fotograaf en schrijft onder andere over e-mail en privacy.

Laura Stek

Radiomaker

Laura Stek is historicus en radiomaker en maakt voor De Correspondent audioreportages over Nederland.

Emiel Lijbrink

Journalist

Emiel Lijbrink is politicoloog en schrijft als journalist over de datastromen van onze mobiele apparaten en computers.

Sean van der Steen

Journalist

Sean van der Steen is fotojournalist en bericht onder andere over de invloed van China in Afrikaanse landen.

Jessica de Vlieger

Journalist, gespecialiseerd in economie

Jessica de Vlieger studeerde bedrijfskunde en -economie en schrijft over de ontwikkelingen bij banken, vastgoedprojecten en het internationaal handelsrecht.

Anne de Blok

Journalist

Anne de Blok schrijft als freelance journalist samen met correspondent Jesse Frederik over belastingontwijking in Nederland.

Arjen Nijeboer

Journalist

Arjen Nijeboer is zelfstandig journalist en een groot voorvechter van meer directe democratie in Nederland. Hij schrijft vooral over andere vormen van democratisch bestuur en samenleven.

Loretta van der Horst

Journalist, gespecialiseerd in Venezuela

Loretta van der Horst is politicoloog en woonde geruime tijd in Peru. Ze schrijft als journalist over Latijns-Amerika.

Rinie van Est

Technologiewetenschapper

Rinie van Est is onderzoeker en schrijft over de versmelting van mens en technologie.

Joris Peijster

Shellmedewerker

Joris Peijster is ingenieur en schreef een reactie op een stuk van Dimitri over kernenergie.

Dan Hassler-Forest

Filmwetenschapper

Dan Hassler-Forest doceert Engels aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft over de rol van verhalen in de moderne populaire cultuur.

Hassan Bahara

Journalist

Hassan Bahara schrijft binnenlandse reportages over spraakmakende onderwerpen en personen, lang voor of nadat de mediakaravaan ze heeft aangedaan.

Philippe Rekacewicz

Journalist

Philippe Rekacewicz is een Franse cartograaf en journalist en vertelt verhalen aan de hand van illustraties.

Rinke Verkerk

Journalist

Rinke Verkerk is journalist en schrijft reportages vanuit Jordanië.

Beatrice de Graaf

Hoogleraar terrorismebestrijding

Beatrice de Graaf is vooraanstaand hoogleraar op het gebied van veiligheid en terrorismebestrijding en schrijft over de mechanismen die schuilen achter het veiligheidsbeleid van de Nederlandse staat.